Spring naar bijdragen

Hels onderzoek


Aanbevolen berichten

Van de week las ik over een onderzoek dat mij verraste. De Amerikaanse Universiteit van Oregon in Eugene heeft ontdekt dat een sterker geloof in de hel de criminaliteitscijfers in een samenleving omlaag doet gaan. Een sterker geloof in de hemel doet dezelfde cijfers echter weer omhoog schieten. Een sterkere nadruk op de hel en op een straffende God maakt dus betere mensen. Andere onderzoeken hebben iets dergelijks ook bevestigd.

Nu staat er geschreven dat volmaakte liefde angst uitsluit. Hoe is het dan mogelijk dat iets angstwekkends als de hel betere vruchten lijkt op te leveren dan iets vreugdevols als de hemel? En moeten we ons dan echt door zo’n onderzoek laten leiden? Nu is betrouwbaarheid van dergelijke onderzoeken niet al te vanzelfsprekend meer, gezien de laatste fraudegevallen, maar toch tipt het onderzoek iets aan wat wel waar is.

Angst verkoopt namelijk, zo weet elke reclamemaker. Verzekeringen spelen in op de angst dat er iets mis gaat, ontkalkproducenten op de angst dat je wasmachine kapot gaat, antirimpelcrémes op de angst dat je oud en lelijk wordt, noem maar op. Mensen laten zich graag leiden door angst. Ook de overheid weet dat en kan daardoor na terroristische aanslagen gemakkelijker onze privacy schenden door allerlei vergaande veiligheidsmaatregelen.

Een christendom dat dreigt met hel en verdoemenis kan inderdaad hele zachtmoedige, nederige en liefdevolle mensen opleveren. Maar uiteindelijk wil God volgens mij niet dat je bang voor Hem of voor de hel bent. Want op een gegeven moment kan het ook behoorlijk misgaan met die angst en blijven mensen getraumatiseerd en misschien zelfs zonder geloof achter. Hij wil wél dat je Hem op gezonde wijze vreest, dat je ontzag voor Hem hebt.

Soms kan het overwegen van de hel een prikkel zijn om je te beseffen dat het leven geen spelletje is en het Evangelie een doodernstige zaak. Maar berouw uit angst voor straf moet op een gegeven moment wel overgaan tot berouw uit liefde voor God. Uit het onderzoek blijkt dan wel dat het moeilijker is om enkel uit liefde het goede te doen, maar God vraagt je om juist te strijden tegen die menselijke geest. Je mag tegen het onderzoek ingaan.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid