Spring naar bijdragen

Paus gebukt onder Vatileaks


Aanbevolen berichten

Hilversum (Van onze redactie) 30 mei 2012 – Paus Benedictus XVI gaat gebukt onder de affaire die inmiddels bekend staat als Vatileaks. Dat heeft de voorlichter van het Vaticaan, pater Federico Lombardi SJ gisteren laten weten aan de pers.
Vatileaks
Vatileaks draait om een aantal vertrouwelijke, aan de paus zelf gerichte, documenten die in de loop van de afgelopen maanden uitlekten. Een deel daarvan heeft betrekking op de financiële transacties van het Vaticaan. De affaire kwam aan het rollen toen documenten uitlekten die suggereerde dat de vice-regent van Vaticaanstad, aartsbisschop Gian Maria Viganò, was weggepromoveerd (als nuntius in Washington) nadat hij – bij de paus persoonlijk – mogelijke corruptie aan de kaak stelde. Een stroom van nieuwe onthullingen volgde. Over witwaspraktijken door de Vaticaanse Bank, over de kosten van de Vaticaanse Kersstal en – zelfs – over een mogelijk moordcomplot tegen de paus.

Stroomversnelling
Vorige week leek de affaire in een stroomversnelling te komen. Eerst werd het boek gepubliceerd van de Italiaanse onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi: Sua Santità (‘Zijne Heiligheid’), waarin een hele reeks nieuwe documenten werd onthuld. Het boek kon meteen rekenen op een scherpe veroordeling van het Vaticaan. Later die week volgde het ontslag van de directeur van het Instituut voor Religieuze Werken (zoals de Centrale Bank van Vaticaanstad wordt genoemd) en de arrestatie van de pauselijke butler, Paolo Gabriele. In diens appartement werden kopieën van geheime pauselijke correspondentie aangetroffen. Hij zit sindsdien gevangen in een van de Vaticaanse cellen. Volgens zijn advocaat is hij bereid mee te werken aan het onderzoek.

Zware beproeving
Pater Lombardi zei dat deze zaak een zware beproeving is voor de paus en voor de Romeinse Curie; ook omdat een zeer directe medewerker bij de affaire betrokken lijkt. “De paus is vooral bijzonder bedroefd omdat het een persoon betreft die hij kent, liefheeft en waardeert.â€Â  Eerder al stelde de Heilige Vader een commissie van – overigens hoogbejaarde -  kardinalen in, die een onderzoek moet voeren naar het lekken van de vertrouwelijke documenten. “Die commissie zal zijn werk met de nodige rust voortzetten en laat zich niet onder tijdsdruk zettenâ€, zei pater Lombardi.

Zondebok?
Onder Vaticaanwatchers heerst steeds meer het idee dat de butler Paolo Gabriele gezien moet worden als een zondebok. Inmiddels duiken geruchten op Gabriele in elk geval medeplichtigen zou hebben gehad. Het zou hierbij volgens de gezaghebbende website Vatican Insider gaan om drie lekenfunctionarissen in dienst van het Vaticaan. In de Italiaanse pers wordt onomwonden gesproken over een machtsstrijd binnen het Vaticaan. Een groot deel van de Curie zou erop uitzijn om de kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone (sinds diens dagen bij de Congregatie voor de Geloofsleer een vertrouweling van de paus) in diskrediet te brengen. Het lekken van vertrouwelijke informatie, zou daarbij als wapen zijn gebruikt.

Bron: rkk.nl 

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid