Spring naar bijdragen

Waarom Pasen?


Aanbevolen berichten

Waarom vieren wij eigenlijk elk jaar weer Pasen? Natuurlijk, de rituelen zijn mooi, het gaat om de kern van het geloof en het valt altijd weer mooi samen met de lente. We mogen weer stilstaan bij het laatste Avondmaal, droevig zijn onder het kruis en ons weer verheugen bij de opstanding. Elk jaar weer dezelfde emoties en verhalen, terwijl het de wereld buiten de kerk niets kan schelen. Het leven gaat gewoon door, Pasen of geen Pasen.

Maar laten we eens heel eerlijk zijn. Is er iemand van ons ooit echt heiliger geworden na het vieren van het paasfeest? Wist iemand na zelfs een hele vastentijd ooit één slechte gewoonte voorgoed uit te bannen? Misschien dat het sporadisch eens gebeurt, maar meestal sijpelt na de paasvreugde het gewone leven weer langzaam maar zeker terug. Waardoor het feest misschien toch weer een lichte teleurstelling oplevert: was dit het nu?

Het is nog nooit gebeurd dat de hele samenleving echt verbroederde en meer glans kreeg, omdat de Kerk weer het paasfeest vierde. Nee, buiten de kerk merk je enkel aan de eitjes en haasjes in de supermarkt dat er één of ander lentefeest wordt gevierd dat wordt geassocieerd met Pasen. Er gebeurt altijd veel op het paasfeest, maar eigenlijk ook weer niets. Waarom dan elk jaar weer die moeite doen? Wat voor nut heeft het paasfeest dan?

Misschien moeten we gewoon maar eerlijk zijn: Pasen vier je eigenlijk om dezelfde reden als dat veel mensen de Matthäus-Passion luisteren, namelijk omdat je het mooi vindt. Is dat erg? Nee, integendeel. Het idee dat alles maar nut moet hebben is een erg bekrompen idee. Zeker omdat God ons ook onnodig geschapen heeft. Wij zijn al uit onnut ontstaan, want God schiep ons enkel omdat Hij dat mooi vond. Hij heeft ons niet nodig.

Het leven heeft weinig méér zin dan het leven zelf, omdat God het Leven is. Dat kan een heel bevrijdende gedachte zijn: het is goed zoals het is. Maar het kan ook een verstikkende gedachte zijn: het is zo zinloos allemaal. Het is maar net hoe je in het leven staat. Misschien dat het paasfeest je wel kan helpen om je op de bevrijdende gedachte te richten. En zo niet, dan houd je er in elk geval een mooi feest aan over. Zalig Pasen.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid