Spring naar bijdragen

Kindermisbruik


Aanbevolen berichten

Hij richtte een verzetsleger op en ontvoerde daarvoor kinderen. Joseph Kony uit Oeganda. Afgelopen week was hij in het nieuws vanwege een documentaire over hem op het internet. Kinderen dwong hij te vechten, te doden en te plunderen. Ook Robert M. was in het nieuws, omdat zijn rechtszaak begonnen is. Hij wordt verdacht van het misbruiken van meer dan vijftig kinderen en soms ook baby’s in verschillende kinderopvangcentra.

Het is huiveringwekkend om te zien hoe gretig sommige mensen de kwetsbare positie van kinderen misbruiken voor hun eigen gewin. Vooral ook omdat je kinderen echt alles kunt wijsmaken. Je kunt ze opvoeden tot prachtige, pure christenen, maar ook tot prachtige, pure nazi’s. Maar ook in het dagelijks leven hebben we eigenlijk maar weinig op met hun kwetsbaarheid. Ze moeten maar snel volwassen worden, al vroeg voor zichzelf opkomen.

Niet dat kinderen zelf daarin zo onschuldig zijn. Op elke school wordt er volop getreiterd en worden zwakkere kinderen uitgestoten. Maar in plaats van de pestkoppen aan te pakken, moet het slachtoffer zelf feitelijk het probleem oplossen. Die moet harder worden, voor zichzelf opkomen, zich niet zo kwetsbaar opstellen. Kinderen leren zo al vroeg dat kwetsbaarheid eigenlijk niet de juiste weg zou zijn, dat je geen zwakte moet tonen.

God heeft ons broos geschapen, maar wij willen dat niet zijn. Wij bedekken liever onze naaktheid. Dus alles wat echt kwetsbaar is, vernietigen wij liever, of wij maken er misbruik van. Op ernstig strafrechtelijk gebied, maar ook op kleinere schaal. Het is de meest hardnekkige oerzonde van de mens en de reden van de afstand tussen God en mens en tussen mensen onderling. Echte liefde vereist naaktheid, maar wij kiezen eerder voor onszelf.

Het kruis is daarom voor velen een aanstoot, omdat God niet weerloos en naakt zou kunnen zijn. Het past niet in ons beeld van een sterke, stoere en harde God. En daarom mogen mensen liever ook niet zo zijn. Dat zie je ook terug in de politiek: de integere Job Cohen moet het veld ruimen, terwijl de grove Geert Wilders mag blijven. Maar niet door kracht of geweld wordt vrede gesticht, maar door Gods Geest. In al zijn kwetsbaarheid.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid