Spring naar bijdragen

Het goede gestraft


Aanbevolen berichten

Zij vond scheikunde vrij saai, maar de proefjes die de leraar deed vond ze wel erg leuk. Nu heeft hij een grote, spectaculaire proef aangekondigd en daar is ze erg nieuwsgierig naar. Ze let daarom goed op tijdens de les, zoals ze altijd al deed, praat niet door de leraar heen en heeft ook haar huiswerk gemaakt. Toch gaat de proef niet door, want drie andere klasgenoten zaten voortdurend te keten en de leraar heeft daar nu schoon genoeg van. Het wordt een saaie les.

Hij heeft altijd geprobeerd verstandig met zijn geld om te gaan. In al die jaren dat hij een bankrekening heeft, heeft hij nooit rood gestaan. Hij redde zich prima met de studiefinanciering en weet zijn gezin nu te onderhouden met zijn werk. Toch redt hij het nu nog maar nét, want een aantal grote instellingen hebben er een zooitje van gemaakt, zodat door de economische crisis hij hard geraakt wordt door de bezuinigingen. Hij staat nu bijna rood.

Zo zijn er talrijke voorbeelden te vinden waarin de goeden worden gestraft en de slechten relatief vrijuit gaan. Die klasgenoten werden niet erg gestraft met de saaie les, want ze hadden toch al genoeg lol met elkaar. Die grote instellingen worden niet erg gestraft met de bezuinigingen, want zij hebben toch al geld zat. Het zijn juist zij die onschuldig zijn, die worden gestraft met een saaie les of met bezuinigingen. De goeden moeten onder de kwaden lijden.

Aan dit gegeven is men zo gewend, dat niemand er meer van opkijkt. Terwijl het in feite volstrekt immoreel is en een directe overwinning van het kwade. Door dit mechanisme kunnen de onschuldigen gefrustreerd raken en menen dat het blijkbaar niet uitmaakt of je goed doet of niet, zolang de ander maar genoeg kwaad doet. We roepen zo graag dat ieder zelf verantwoordelijk is voor de eigen daden, maar dat blijkt nogal eens vies tegen te vallen.

Hoe anders werkt God gelukkig. Bij Hem overwint het goede áltijd en hoeven de goeden nóóít onder de kwaden te lijden. Al was jij de enige goede op een totaal verdorven aarde, dan nog zou Hij alles doen wat Hij gedaan heeft en zou Hij zijn Kerk het juiste Evangelie laten verkondigen. Hij nodigt jou daarom ook uit om eens geheel anders te zijn daarin. Of je nu leraar bent of politicus. Laat voor de verandering de kwaden maar eens onder de kwaden lijden.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid