Spring naar bijdragen

Fragmenten NT gevonden


Aanbevolen berichten

De Amerikaanse onderzoeker Daniel B. Wallace, hoogleraar Nieuwe Testament aan Dallas Theological Seminary, heeft naar eigen zeggen een fragment van het Markus­evangelie gevonden. Het dateert uit de eerste eeuw na Christus en het zou daarmee het oudste bekende stukje Nieuwe Testament zijn.

In totaal vond de wetenschapper zeven fragmenten met teksten uit het Nieuwe Testament. Daarvan stammen er zes uit de tweede eeuw, en één, het fragment van het Markusevangelie, uit de eerste eeuw.

Wallace staat bekend als deskundige op het terrein van de tekstkritiek en specialist in nieuwtestamentisch Grieks. Hij is de oprichter van het Centrum voor Studie van Nieuwtestamentische Manuscripten (CSNTM). Op de website van dat instituut staat een overzicht van de gegevens die hij tot nu toe heeft vrijgegeven.

De datering van de nieuw ontdekte fragmenten baseert Wallace op uitspraken van een niet met name genoemde, toonaangevende handschriftexpert. Hij kondigde aan dat hij de details over de vindplaats, ouderdom en inhoud van de fragmenten volgend jaar zal publiceren.

Eerder deze maand sprak Wallace voor het eerst over zijn ontdekking tijdens een academisch debat aan de University of North Carolina (Chapel Hill). Onderwerp van dat debat was de vraag naar de tekstoverlevering van het Nieuwe Testament, waarbij Wallace zijn ontdekking als argument aanvoerde tegenover de historisch-kritische Bijbelwetenschapper Bart Ehrman.

Wanneer Wallaces bevindingen kloppen, zou het fragment van het Marckusevangelie het oudste bekende manuscript zijn van een tekst uit het Nieuwe Testament. Tot nu toe was het oudste handschrift een stukje papyrus uit de eerste helft van de tweede eeuw met enkele woorden uit het Johannesevangelie. De oudste tot nu toe bekende afschriften van het Markusevangelie stammen uit de vroege derde eeuw.

Lees verder: Refdag.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid