Spring naar bijdragen

"Lam Gods" wordt gerestaureerd


Aanbevolen berichten

 

Het altaarstuk â€Het Lam Gods†van de gebroeders Van Eyck gaat vanaf september in restauratie. Dat maakten Vlaamse media dinsdag bekend. Het immense drieluik uit de vijftiende eeuw hangt in de Sint-Baafskathedraal in de Belgische stad Gent.

De restauratie gaat vijf jaar duren en verloopt volgens drie fasen. Een derde deel van het werk verhuist naar het Museum voor Schone Kunsten om daar gerestaureerd te worden. De rest van het schilderij blijft in de kathedraal, zodat bezoekers altijd een deel van het altaarstuk kunnen bewonderen. Ook de restauratie is te volgen achter een glazen wand.

De restauratie is hard nodig omdat de glazen ‘kast’ waarin het schilderij sinds 1986 staat, niet voldoet aan voorwaarden voor goede conservering. Oude vernislagen zijn vergeeld en de verf begint scheuren te vertonen. Ook de houten panelen van het schilderij moeten worden verstevigd. Met de restauratie is 1,4 miljoen euro gemoeid. Het project is in handen van prof. Anne van Grevenstein-Kruse, emeritus hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam.

Jan en Hubert van Eyck schilderden in 1432 de polyptiek. De broers zijn een voorbeeld van de stroming Vlaamse Primitieven. De opdrachtgever voor het schilderstuk kwam uit Gent. Het stuk is in zijn lange geschiedenis meermaals aan de vernieling ontsnapt. In 1934 werden twee panelen van â€Het Lam Gods†gestolen. Eén daarvan is nooit teruggevonden.

Bron: RD

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid