Spring naar bijdragen

Gods plan


Aanbevolen berichten

“God heeft een plan met jouw leven†Dit wordt in veel kerken gezegd, maar wat betekent dat nou eigenlijk? Is dit gewoon een mooie uitspraak die men lukraak in de kerk zegt, of heeft het een diepere betekenis die we serieus moeten nemen? Soms kun je zo’n soort uitspraak horen van iemand in de kerk en denken: Dat is wel mooi wat je zegt, maar dit plan wordt voor mij niet veel duidelijker. Toch is uit de Bijbel duidelijk dat God een plan heeft en dat hij ook leiding geeft aan ons leven. Zo zegt de volgende tekst in Spreuken:

Spreuken 16:9 Het hart van een mens overdenkt zijn weg, maar de HEERE bestuurt zijn voetstappen.

Dit kun je o.a. opvatten in die zin dat wij als mensen wel over onze keuzes nadenken, maar dat God verder dan ons ziet en de uiteindelijke richting in ons leven geeft. Veel mensen willen dan ook graag weten wat de toekomst zal zijn. Zij zoeken niet alleen het grote plaatje, maar willen per keuze weten wat het beste is.

Soms slaan mensen daar in door en wordt dit zoeken naar Gods wil eerder een blok aan het been, dan een hulp om keuzes te maken. Een voorbeeld daarvan is als het gaat om het zoeken van een partner. Voor sommige mensen moet God dan eerst een aantal bevestigingen geven voordat men deze persoon beter kan gaan leren kennen. Ook bij het kiezen van een studie wordt er krampachtig gedaan over welke studie er gekozen moet worden.

Begrijp me niet verkeerd, want het zoeken van Gods weg is niet verkeerd. Het punt is echter dat mensen soms bang zijn van alles mis te lopen als ze een verkeerde keuze maken. Als God een tijd niks van zich laat horen, komt er bij sommige mensen al snel de angst dat het niet goed zit.
Daarnaast zijn mensen soms bang dat Gods plan eigenlijk helemaal niet zo goed is. Zo kan je denken dat Gods plan betekent dat jij een saai leven moet gaan leiden. Of dat je enkel geschikt voor God bent als je een voorganger of belangrijk geestelijk man of vrouw bent.

De Bijbel laat echter duidelijk zien dat God alle dingen ten goede zal keren voor hen die hem liefhebben. Wij kunnen echter denken dat alle foute keuzes ons de verkeerde kans op leiden.
Als jij dit ook herkent wil ik je aanmoedigen om minder perfect te willen leven voor God en juist te gaan beseffen dat Hij je ook blijft zegenen als je verkeerde keuzes maakt.

Naast dat God een goede toekomst voor ons in het verschiet heeft, mogen we ook anders gaan denken over God. Zo mogen we gaan zien dat we kinderen van God zijn en geen slaven (Johannes 15). Een kind blijft een kind, ondanks zijn wangedrag. (Denk maar aan het verhaal van de verloren zoon.) Een slaaf moet echter feilloos zijn meester volgen om zware straffen te voorkomen. Een zoon of dochter van God weet waar hij of zij vandaan komt en zal ook zo gaan leven. Ook in het maken van keuzes zal dit zo zijn. Zo weet een kind van God dat God het goed met hem of haar voorheeft. Dus welke keuze er ook gemaakt worden, God zal altijd blijven steunen. Dan wordt het maken van keuzes een stuk makkelijker, dan wanneer wij bij elke keuze bang zijn iets groots mis te lopen.

Wilfried van Meerveld

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid