Spring naar bijdragen

Het geheim van de fakkel


Aanbevolen berichten

file.php?file=2480
Zuster Christa Hijstek is de laatste der dominicanessen van Bethanië in het Noord-Brabantse Stevensbeek. Haar verlangen om het verhaal van Dominicus verder te brengen krijgt vorm in het kinderboek Het geheim van de fakkel, dat vorige week verscheen.

In Het geheim van de fakkel wordt het verhaal van Dominicus de Guzman verteld aan de hand van de tweeling Bas en Boris, via Mingus, een soort orakel met een fakkel. “Dominicus is, in al zijn bescheidenheid, erg charismatisch’, vindt de auteur. “Hij kreeg iets groots op gang, zonder veel toeters en bellen. Hij ging met christenen om zoals hij met joden en moslims omging, en hij sprak ook vrouwen aan.†Voor het verhaal van Dominicus maakte Christa gebruik van historische verhalen en legendes. Dominicaan Kees Brakkee gaf haar historische adviezen. Daarna is ze gaan schrijven en tekenen.

Brandende fakkel

Bas en Boris, twee oer-Hollandse jongens komen tijdens een vakantie in Spanje bij toeval in Caleruega, waar ze een museum over de H. Dominicus vinden. De jongens vinden dat geklets over heiligen maar saai, en hebben meer oog voor een zwerfhond met een brandende fakkel in zijn bek. Tot hun stomme verbazing kan de hond praten: "Natuurlijk kan ik praten! Dat hoor je toch! Ik ben trouwens Mingo en mijn taak is om het vuur van Sint Sominicus over de hele wereld te verspreiden.

Vrome legendes

Deze hond is een prachtig voorbeeld van de vertelwijze van zuster Christa. Mingo komt namelijk volgens de overlevering uit een droom van Dominicus' moeder Juana. Het hondje staat dan voor Dominicus en de brandende fakkel voor de liefde en vurigheid van zijn boodschap. Christa mengt de weinig feiten over Domincus' leven met een herinterpretatie van de vrome legendes die zich om de heilige hebben gevormd.

Toegankelijke geschiedenisles

Samen met Mingo beleven de kinderen de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Dominicus: zijn studie in Palencia, zijn bemoeienis met de 'ketterse' Waldezen, zijn voortdurende pogingen om zijn orde van de Predikheren door de paus goedgekeurd te krijgen. Tussen de bedrijven door krijgt de jonge lezer allerlei historisch en kerkelijke details te horen. Eigenlijk is het boek ook een hele toegankelijke geschiedenisles voor kinderen, en voor menig volwassene.

Kinderlijke kritiek

Bas en Boris laten overigens geen gelegenheid voorbij gaan om kritische opmerkingen te maken. Als Mingo vertelt dat in de Franse stad Toulouse weer gevechten zijn, reageert Boris: "Doen ze dan niks anders dan oorlogvoeren? Ze zouden hier een museum moeten maken waar je kunt leren hoe stom oorlog is." Waarop Bas voorstelt: "Ze kunnen natuurlijk ook gaan voetballen. Dat is net oorlog, maar daar gaat niemand dood." Dit geeft zuster Christa dan weer de gelegenheid voor een korte detour naar de Zuid-Amerikaanse roots van voetballen: met het hoofd van de vorige verliezer.

Al met al is dit boek over het leven van Domincus geslaagd te noemen, te meer daar het zoveel meer is: heiligenleven, kerkgeschiedenis en catechese in één. Een boek om te koesteren.

Bron: Frank Bosman - www.goedgezelschap.eu

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid