Spring naar bijdragen

Oudste christenboeken gevonden


Aanbevolen berichten

Bij een bedoeïen in Israël zijn metalen boeken gevonden die geschreven zijn in de eerste eeuw. Ze kunnen een nieuw licht werpen op het leven, de kruisiging en de verrijzenis van Jezus.

Een Jordaanse bedoeïen heeft de zeventig metalen boeken ontdekt in een afgelegen vallei in het noorden van Jordanië tussen 2005 en 2007. Veel christenen waren daarheen gevlucht na de val van Jeruzalem in het jaar 70. Volgens de Jordaanse overheid zou een andere bedoeïen ze naar Israël gesmokkeld hebben.

De bedoeïen die de boeken nu in zijn bezit heeft, Hassan Saeda, beweert evenwel dat ze al meer dan honderd jaar familiebezit zijn. De Jordaanse overheid zegt dat ze kosten noch moeite zal sparen om de boeken terug te krijgen.

De boeken tellen elk vijftien bladzijden van lood en koper, de meeste niet groter dan een kredietkaart, en zouden de belangrijkste ontdekking in het genre zijn sinds de vondst van de Dode Zeerollen in 1947. Op de bladzijden staan tekeningen, symbolen en woorden die lijken te verwijzen naar de Messias en mogelijk zelfs de kruisiging en verrijzenis.

Veel boeken zijn verzegeld, wat academici doet speculeren dat het misschien gaat om de collectie verloren handschriften waarnaar verwezen wordt in het Bijbelse boek Openbaring. Volgens een eerste onderzoek zouden de boeken zeker uit de eerste eeuw stammen.

Bron: Nieuwsblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid