Spring naar bijdragen

Hervormd Zuid-Afrika nu tegen apartheid


Aanbevolen berichten

[preview]De Zuid-Afrikaanse Hervormde Kerk heeft officieel afscheid genomen van de apartheid. De algemene synode heeft vrijdag in Pretoria met 245 stemmen (58,6 procent) voor en 173 tegen een besluit aangenomen waarmee de kerk zich distantieert van enige theologische rechtvaardiging van het apartheidsstelsel.[/preview]

Volgens de tekst van het besluit was het 'verkeerd om een bepaald regeringsbeleid (apartheid) goed te praten. Apartheid kan theologisch niet gerechtvaardigd worden', bericht de krant Beeld .

De van oudsher blanke kerk was voorheen voorstander van de apartheid. Die goedkeuring is nu door de synode verworpen op drie punten: ten eerste omdat het in strijd is met het evangelie van Jezus Christus vanwege het idee van onderlinge onverzoenbaarheid; in de tweede plaats omdat het onrecht goedkeurt en ten derde omdat dit het beeld van God in mensen aantast. De synode benadrukt de Bijbels-theologische karakter van deze verklaring.

Het besluit zorgde voor veel emoties, variërend van grote vreugde tot grote ontsteltenis. Naderhand ontstond er een lange rij van mensen die protest wilden aantekenen tegen het besluit. Sommige dominees riepen leden op om de kwestie zondag meteen aan te kaarten bij de kerkenraden.

Oud-synodevoorzitter Theuns Dreyer betitelde het besluit echter als een historische stap in de geschiedenis van de Hervormde kerk. ,,Nu zal duidelijk worden op welk fundament de Hervormde Kerk is gegrondvest. Als de kerk is gebouwd op het fundament van de apartheid, zal ze scheuren. Als de kerk is gefundeerd op Jezus Christus, zal de Hervormde kerk van kracht tot kracht gaan'', aldus Dreyer.

Met het aannemen van het besluit hoopt de Hervormde Kerk te voldoen aan de eisen die de Wereldgemeenschap van Gereformeerde Kerken (WGK) stelt voor toetreders tot deze oecumenische organisatie. Kobus Gerber, lid van het uitvoerende comité van de WGK, noemde het een heuglijke dag.

Bron: Nederlands Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid