Spring naar bijdragen

Onderzoek: Atheisten hebben meeste kennis over religie


Aanbevolen berichten

[preview]Amerikaanse atheïsten en agnosten hebben meer kennis over religie dan hun religieuze landgenoten. Joden en Mormonen volgen hen op de voet. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Forum on religion & public life.[/preview]

53 procent van de Amerikaanse protestanten weet niet dat Maarten Luther het startschot gaf voor de Reformatie. Bijna de helft van de rooms-katholieken denkt dat Jezus Christus symbolisch aanwezig is in de eucharistie, terwijl de kerk leert dat het brood en de wijn daadwerkelijk het lichaam en het bloed van de Zoon van God wordt.

De religie van Maimonides was voor vrijwel alle Amerikanen onbekend. Slechts 8 procent van de Amerikanen wist dat hij een bekende joodse rabbijn was. Slechts een kleine meerderheid van de Amerikaanse joden wist dat.

Slechts de helft van de Amerikanen weet dat de Koran het heilige boek is van de moslims en dat de Ramadan hun vastenmaand is. Het sola fida (door het geloof alleen) van het protestantisme is slechts bij 23 procent van de Amerikanen bekend.

Het onderzoek werd gehouden onder 3400 Amerikanen. Zij kregen 32 vragen voorgelegd; 12 over het christendom, 11 over andere religies en 4 over religie in de Amerikaanse samenleving. Atheïsten en agnosten scoorden met alle vragen het beste. Mormonen hadden de meeste kennis over het christendom, joden over andere religies en atheïsten en agnosten over religie in de samenleving.

De grote kennis van atheïsten en agnosten is niet heel opvallend, laat het Pew center weten: een groot deel van deze groep mensen groeide religieus op, maar liet het geloof varen na een uitgebreide studie van het geloof en zelfreflectie.

Bron: Kerknieuws

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid