Spring naar bijdragen

Jezus met vrouwenborsten


Aanbevolen berichten

[preview]Het Musée de l'Hôpital Notre-Dame à la Rose in het Henegouwse Lessen won dinsdagavond verrassend de Museumprijs voor Wallonië.[/preview]

Het 13de-eeuwse maar goed bewaarde ziekenhuiscomplex werd uitgebaat door augustinessen en heeft een bijzondere troef: het schilderij 'De bewening rond het lichaam van Christus', waarop Jezus afgebeeld wordt met vrouwenborsten.

Het is het favoriete kunststuk van adjunct-conservator Marc Vuidar. "Het moet in de zestiende eeuw besteld zijn door de zusters", zegt hij. "Ze moeten de afbeelding echt zo gewild hebben: ze geloofden dat Christus ook vrouwelijke kenmerken had. In veel Bijbelteksten wordt bijvoorbeeld verwezen naar de pijn die Christus lijdt bij de kruisiging om leven te geven. Daar kun je vrouwelijkheid in zien. Men zegt ook dat de woorden van Jezus de geest voeden, zoals een vrouwenborst een kind voedt."

Het scheelde maar weinig of het schilderij had het daglicht nooit gezien. Vuidar: "In de negentiende eeuw vond men het beeld schokkend. Toen is beslist om de vrouwenborsten te bedekken met een laagje grijze verf. Tot 1980 was het ziekenhuis nog in werking. Toen wij het overnamen, wilden we het beschermen. Zo ontdekten we het schilderij. We lieten het restaureren. Niemand had verwacht dat onder die verflaag vrouwenborsten zaten. We waren allemaal verrast. Het schilderij was dan ook alleen voor de ogen van de zusters bedoeld: de bezoekers mochten het niet zien."

Bron: Het Nieuwsblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid