Spring naar bijdragen

Dominee wordt 'king of rock & soul'


Aanbevolen berichten

[preview]Begonnen als dominee achter de kansel van een kleine kerk in thuisstad Philadelphia, geëindigd als 'king of rock & soul' op weg naar een optreden in Paradiso in Amsterdam. [/preview]De Amerikaanse soullegende Solomon Burke (70) overleed zondagochtend net na de landing in een vliegtuig op Schiphol. Dinsdag zou de kogelronde zanger samen met popgroep De Dijk optreden in Paradiso ter gelegenheid van de release van hun gezamenlijke cd Hold on Tight.

Burke werd op 21 maart 1940 geboren in Philadelphia, waar hij al op jonge leeftijd actief was in het kerkkoor en later ook als dominee aan de slag ging. De jonge Solomon presenteerde een gospelprogramma op de lokale radio, waarvoor hij tussen 1954 en 1958 enkele nummers opnam. In 1960 kreeg hij een platencontract aangeboden bij het bekende label Atlantic Records. Burke mengde als een van de eersten gospel met populaire R&B, waarmee hij aan de basis van de soulmuziek stond.

Burke heeft meerdere klassiekers op zijn naam staan, waaronder Everybody Needs Somebody to Love (1964), dat vooral bekend werd in uitvoeringen van andere artiesten. Zijn grootste hit was zijn vertolking van het nummer Proud Mary. Een Amerikaanse dj bestempelde de zanger halverwege de jaren zestig als 'king of rock & soul'. Een titel die hij de rest van zijn leven met trots bleef voeren. In 2003 won hij een Grammy met het album Don't Give up on me.

Naast predikant en artiest was de kogelronde Amerikaan ook eigenaar van een kerk, een keten van begrafenisondernemingen en een limousineverhuurbedrijf. Op het podium was Burke altijd een bijzondere verschijning. Tijdens optredens zat hij doorgaans op een speciaal voor hem vervaardigde troon, gestoken in een stemmig donker pak. De soulzanger laat 21 kinderen en 90 kleinkinderen achter.

In het voorjaar bracht Burke, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag, het album Nothing's Impossible uit. Op 4 september trad hij voor het laatst op, tijdens het Bumbershoot Festival in Seattle.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid