Spring naar bijdragen

"Voorkomen te denken dat vloeken er bij hoort"


Aanbevolen berichten

"Vloeken is van alle tijden en alle plaatsen. Het gebod om Gods Naam niet onnodig te gebruiken is daarom nog altijd actueel. Het is het enigste gebod waarbij gewaarschuwd wordt dat wanneer we dit niet doen Hij ons niet vrijuit laat gaan," vertelt Hans Alderliesten, persvoorlichter van Bond tegen het vloeken (foto). De Bond zet zich in tegen taalverruwing en vloeken. Zo is de Bond bekend geworden door posters op NS-stations en schrijven ze regelmatig naar bekende Nederlanders om hen te attenderen op taalgedrag. Zo schreef de Bond in het verleden brieven naar Linda de Mol en Femke Halsema.

"Soms werkt het schrijven van een brief echter averechts," aldus Alderliesten. "Onlangs schreven we ook een brief aan de artiesten Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge. Toen de brief werd genoemd op de radio begon men met te vloeken. Dan denk je; had ik maar geen brief geschreven. Soms is het beter om te zwijgen. In de Bijbel lezen we dat Jezus Christus ook verschillend reageerde op situaties: soms was Hij stil, of keerde Hij de tafels om. We kunnen hier een voorbeeld aan nemen en leren hiervan dat we dus per situatie moeten afwegen wat verstandig is."

"Het blijft belangrijk om als christenen ons uit te spreken tegen vloeken," vertelt Hans. "De Nederlander verstaat overigens vaak iets anders onder vloeken dan wij, zij schelden bijvoorbeeld met woorden als 'kanker' en andere ziekten. Dan zegt men; dat is vloeken. Maar vloeken is in werkelijkheid godslastering. Men misbruikt dan de naam van Jezus, God of de Heilige Geest. De gemiddelde Nederlander heeft dus een andere opvatting over vloeken. Maar dat betekent niet dat je geen respect hoeft te hebben voor anderen. Wij mogen andere mensen aanspreken op godslastering, ook om hen in bescherming te nemen: behandel een ander, zoals jij ook behandeld wilt worden. Vloeken en schelden siert een mens niet. De Bond tegen het vloeken is er niet om continue met het vingertje te wijzen, maar om andere mensen aan te moedigen om godslastering en taalverruwing te voorkomen. Het zou mooi zijn wanneer vloeken verboden wordt op de televisie, zoals dat nu het geval is bij de BBC in Groot-Brittannië."

Christenen hebben regelmatig te maken met vloeken en taalverruwing. Op televisie, de radio, en internet komt men vaak taalgebruik tegen wat niet op dezelfde lijn ligt met wat een christen als normaal ervaart. "We zien aan onze achterban dat veel christenen betrokken zijn bij dit onderwerp. Het zou mooi zijn als zij ons niet al het werk laten doen, maar zelf ook bijdragen. Zo zag ik gisteren Bas van der Vlies (SGP, red.) die de Kamer tijdens het spoeddebat aansprak op het taalgebruik."

"Ook als het gaat om godslastering en schelden met ziekten moeten we in actie komen. We moeten voorkomen dat we denken dat vloeken 'er nu eenmaal bij hoort'. Eigen verantwoordelijkheid speelt hierin ook een rol; ik kreeg eens een telefoontje van iemand die verbolgen was over het feit dat er gevloekt werd in een laat avondprogramma op een commerciële zender en dat ze hier van was geschrokken. Dan kan je denken: 'dat kan je verwachten dus stem niet af op die zender'. Evenzo weet je dat je op internet dingen kunt vinden, waar een christen zich verre van heeft te houden. Aan een winkel kan je zien wat er binnen te koop is. Een christen heeft zich in bepaald opzicht dus toch af te zonderen. We zijn als christen in de wereld, maar niet van de wereld."

Alderliesten: "Christenen hebben verschillende opvattingen over het gebruik van Gods naam en hoe je op vloeken en schelden kan reageren. Sommige kerken gebruiken de Naam van Jezus misschien te goedkoop wanneer men met een heel stadion 'Jezus' roept. Anderszijds zijn er kerken waar Gods Naam nauwelijks wordt genoemd omdat men bang is dat het niet eerbiedig is. In een gebed kan je ook ‘Heer’ als stopwoord gebruiken, daarmee verheerlijk je God misschien ook niet. De Bond zal de laatste zijn om te erkennen dat ons beeld van God compleet en zuiver is: wij bekijken met onze menselijke ogen naar God en onze cultuur en opvoeding nemen we als ‘ballast’ mee. Maar God maakt Zich in Zijn Woord natuurlijk wel bekend wie Hij is, hoe Hij is en wat Hij voor ons wil betekenen."

"Het gaat erom dat de heiligheid van Gods naam en onze ootmoedige en gelovige houding met elkaar in balans zijn," merkt Hans Alderliesten op. "We helpen elkaar als christenen wanneer we hier op letten, en ongelovigen evenzo. Zo weten veel mensen niet dat 'jeetje' van de Naam Jezus komt. Wij mogen hen over die Naam vertellen."

Bron: link

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid