Spring naar bijdragen

Documenten bewijzen paus Pius XII redde 1.000 Romeinse Joden


Aanbevolen berichten

[preview]De directe tussenkomst van paus Pius XII heeft het leven gered van meer dan 11.000 Joden in Rome tijdens de Tweede Wereldoorlog. Recent door historici ontdekte documenten moeten dat bewijzen.[/preview] Michael Hesemann, vertegenwoordiger van de Pave The Way Stichting in Duitsland en historicus, ontdekte een reeks heel belangrijke documenten bij zijn zoektocht in de archieven van de Santa Maria dell Animakerk, de nationale kerk van Duitsland in Rome.

De Pave The Way Stichting, gesticht door de Jood Gary Krupp en met thuisbasis in de VS, bevestigde de ontdekking van de documenten aan het persagentschap Zenit. "Er is altijd kritiek geweest op het stilzwijgen van paus Pius XII bij de arrestatie en het transport per trein van 1.007 Joden naar het uitroeiingskamp Auschwitz", schrijft Gary Krupp in zijn verklaring aan Zenit.

"De critici ontkennen ook zijn directe tussenkomst om een einde te maken aan de arrestaties van Joden op 16 oktober 1943. Nieuwe ontdekkingen bewijzen nu dat Pius XII zich achter de schermen daadwerkelijk heeft geëngageerd om de arrestaties nog diezelfde dag om 14 uur te beëindigen, maar dat hij niet bij machte was om de noodlottige trein te stoppen. Volgens een recente studie van de onderzoeker en diaken Dominiek Oversteyns waren er op 16 oktober 1943 12.428 Joden in Rome. Dat betekent dat dankzij de tussenkomst van paus Pius XII meer dan 11.400 Joodse levens zijn gered. De ochtend van 16 oktober 1943 heeft hij, meteen toen hij weet kreeg van de arrestatie van de Joden, een officieel Vaticaans protest aangetekend bij de Duitse ambassadeur. Een interventie waarvan hij wist dat ze niet vruchteloos zou blijven."

Bron: Kerknet

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid