Spring naar bijdragen

Raad van Kerken geeft impuls aan oecumene


Aanbevolen berichten

[preview]Met de handreiking 'Gebundelde krachten in de oecumene' hoopt de Raad van Kerken (RvK) een positieve stimulans te geven aan de plaatselijke oecumene. De handreiking biedt een checklist en de mogelijkheid om oecumenische afspraken vast te leggen.[/preview]

'Het doel is de plaatselijke kerken en parochies aan het denken te zetten over de plaatselijke oecumene', zo staat in het rapport. Daarnaast stelt zij vast dat de oecumene op dit moment voor drie uitdagingen staat: de veranderde organisatiestructuur van parochies en gemeentes door bijvoorbeeld fusie, de kleiner wordende kerk en de veranderingen in de samenleving. Allemaal ontwikkelingen die er voor kunnen zorgen dat de kerken zich terugtrekken op hun eigen erf.

De checklist van de RvK moet helpen deze uitdagingen te lijf gaan. De checklist bestaat uit een serie vragen per uitdaging. 'Deze vragen kunnen de lezer op weg helpen in het nadenken over keuzes die gemaakt zijn of gemaakt moeten worden', aldus de handreiking. Het is als het ware een inventarisatie van de mogelijkheden, veranderingen en opties.

Het nieuwe idee van een zogenaamd 'convenant' gaat verder. Samenwerkende gemeenten en parochies kunnen zo’n convenant opstellen waarin zij afspraken met elkaar maken over samenwerking. 'Door de gegroeide eenheid vast te leggen in een serie afspraken wordt de samenwerking tussen kerken en geloofsgemeenschappen als vast punt op de agenda van kerkenraden, parochieraden en besturen geplaatst'.

De RvK heeft de verwachting dat deze nieuwe mogelijkheid een wezenlijke bijdrage zal leveren aan het uitbouwen van de oecumene op plaatselijk niveau.

In de komende maanden wordt de handreiking op regionaal niveau verspreid.

Bron: IKON

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid