Spring naar bijdragen

Belangrijk om boodschap op eigentijdse manier te brengen


Aanbevolen berichten

[preview]"Vroeger konden mensen prima een uur lang naar een preek luisteren, maar tijden zijn veranderd. We leven in een beeldcultuur," zegt Bert Hiemstra die actief is in christengemeente DoorBrekers in Barneveld. DoorBrekers maakt sinds de oprichting in 2005 een explosieve groei door. Een orthodoxe boodschap in een eigentijds jasje. Niet voor niets wordt er in deze gemeente naast het gesproken woord ook veel met beeld gecommuniceerd. "Wij vinden het belangrijk dat we onze boodschap op een beeldende, eigentijdse manier overbrengen," aldus Hiemstra die onder meer het mediateam van DoorBrekers leidt.[/preview]

DoorBrekers ging van start met veertig volwassenen en veertig kinderen. Momenteel komen iedere zondagochtend meer dan 1.500 mensen samen in de Veluwehal. "Vanaf het begin hebben we Gods leiding ervaren," vervolgt Hiemstra. "Het is God die de groei heeft gegeven en Hij zegent de dingen die we doen. Wat ons drijft is dat we de ongeredde wereld bereiken en dat we mensen in aanraking brengen met Jezus Christus. Daar draagt iedereen graag aan bij. Onze gemeente is op groei ingesteld. Natuurlijk is het niet altijd even comfortabel als een kerk snel groeit. Maar we ervaren dit natuurlijk wel als positief."

Open vizier

Wat zijn voorwaarden voor gemeentes om te groeien? Hiemstra: "Een open vizier voor de stad of het dorp waarin je woont is heel belangrijk. Het is zaak dat we niet alleen op onszelf gericht zijn, maar ons hart juist wijd open zetten voor de wereld om ons heen. Ook is het belangrijk dat we als kerk de taal spreken van mensen die God niet kennen. Dan kunnen we inhaken op hun belevingswereld, hen begrijpen en de boodschap op een goede en begrijpelijke manier afleveren. Als kerk stellen we onszelf voortdurend de vraag of mensen ons wel snappen. We hebben goed nieuws, maar omdat over te brengen is het zaak dat mensen de boodschap oppikken."

"Daarom preken we ook zo praktisch mogelijk," voegt Hiemstra toe. "God is er niet alleen voor de zondag. Een leven in geloof is juist belangrijk als je niet in de kerk zit. De zondagse diensten zijn bedoeld om mensen uit te nodigen, ze te helpen om Jezus te ontmoeten en aan te nemen. Dat terwijl de gelovigen toegerust worden om juist doordeweeks een leven van overwinning te leven. Van die insteek zien we de vrucht."

Uitdagingen

DoorBrekers groeit snel. Is het alleen een succesverhaal? "Het is een succesverhaal. Absoluut. Niet dat snelle groei geen uitdagingen heeft. Maar God leidt ook daar in en door lastige dingen te overwinnen, word je ook sterker. Een kerk is bedoeld om te groeien. Jezus heeft de kerk de opdracht gegeven om alle volken tot zijn discipelen te maken. Dat houdt dus groei in." Wat dat betreft zijn er nog kansen genoeg, geeft Hiemstra aan. "Uit onderzoek blijkt dat de helft van de inwoners van onze gemeente niet naar de kerk gaat. Daar valt nog heel veel te winnen dus. Dat is ook een reden waarom we in oktober van start gaan met een tweede locatie in Amersfoort. Ook daar zijn er nog vele duizenden mensen die niet geloven of niet naar de kerk gaan. Ze missen wat en wij willen ze graag helpen om te ontdekken wie God is."

Bron: Christelijk Informatie Platvorm

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid