Spring naar bijdragen

Café in lege kerk moet kunnen


Aanbevolen berichten

[preview]Alleen al in Noord-Holland zullen het komend decennium per jaar vijf à tien kerken leeg raken. Tijd voor een omslag in het denken, vindt de Stichting Oude Hollandse Kerken.[/preview]

"Denk commercieel. Er zit niets anders op."

Vanaf de weg die als een lint Westzaan vormt, druppelt een honderdtal bezoekers de Zuidervermaning binnen. Vier zangers en een accordeonist geven er een concert. De gastvrouwen laten in een moeite door ook een bruidspaar in spe uit. "Zij kwamen even langs om de puntjes op de i te zetten", legt Marian Bruijn uit. "En wij waren er toch, dus zo combineren we de bezigheden rondom de kerk."

Als vrijwilliger schenkt Bruijn koffie en ontvangt ze gasten in de Zuidervermaning, een voormalig doopsgezind kerkgebouw. In de jaren tachtig liep deze kerk langzaam leeg, waarop de overgebleven gemeenteleden zich aansloten bij de doopsgezinden in een naburig dorp. De Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK) kocht het pand, en maakte er een culturele ontmoetingsplaats van.

Ook bestuurslid Loes Bijleveld is vrijwilliger voor de Zuidervermaning. Zij moet het gebouw zo vaak mogelijk zien te verhuren. Maar zo gemakkelijk is dat nog niet, zegt ze. "Want een activiteit moet wel passen in de sfeer van het gebouw. Geen rockconcerten."

Een week eerder verkondigde bouwkundige Paul Morel op dezelfde plaats nog een heel andere boodschap. In het rapport dat hij presenteerde namens de SOHK en Stadsherstel Amsterdam, een organisatie die onderneemt in cultureel erfgoed, maakt hij duidelijk hoe lege kerkgebouwen aan de sloophamer kunnen ontsnappen door ze zoveel mogelijk in gebruik te houden.

Bron en verdere informtaie: Trouw[/url

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid