Spring naar bijdragen

Geboortekerk moet werelderfgoed worden


Aanbevolen berichten

[preview]De Palestijnse autoriteiten hebben maandag formeel voorgesteld om de Geboortekerk in Bethlehem op de werelderfgoedlijst van Unesco te zetten. [/preview]

Er staan al meer dan negenhonderd bijzondere plekken en panden op de lijst van het VN-orgaan. De Palestijnse minister van Toerisme, Khulud Daibes, zei dat de geboorteplaats van Jezus Christus op de lijst thuishoort.

Bethlehem ligt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse bevolking heeft wel wat enclaves in beheer, maar geen eigen staat die lid is van de Verenigde Naties. Volgens Daibes vormt de poging bij de VN erkenning van de Geboortekerk als erfgoed te krijgen "onderdeel van de pogingen van de bezetters bevrijd te worden."

Na het Eerste Concilie van Nicea gaf Constantijn de Grote opdracht om een kerk op de geboorteplek van Jezus te bouwen. Deze was klaar in 334. De kerk ging echter in vlammen op tijdens een Samaritaanse opstand in 529. Hierna gaf Keizer Justinianus I van Byzantium opdracht tot de bouw van het huidige gebouw.

Ondergronds bevindt zich de plaats waar Jezus geboren zou zijn. De exacte plek wordt aangegeven door een zilveren veertienpuntige ster. Hierboven staat een altaar naar Armeens apostolisch ontwerp.

Bron: ANP/IKON

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid