Spring naar bijdragen

Paus wijdt basiliek Barcelona in


Aanbevolen berichten

[preview]De paus heeft zondag de Sagrada Familia-kerk van architect Antoni Gaudí ingewijd als basiliek. Paus Benedictus XVI sprenkelde heilig water in de kerk, terwijl een enorm orgel speelde en drie koren zongen voor de 6500 gasten. Het was de eerste mis die werd opgedragen in het middenschip van de kerk sinds de bouw begon in 1882. [/preview]

De bouw van de beroemde Sagrada Familia duurt nog minstens vijftien jaar. Zo moet er nog een centrale toren verschijnen, met een kruis dat een hoogte van 170 meter bereikt. Totaal moeten er achttien torens verschijnen. De Catalaanse architect Gaudí kwam in 1926 om het leven bij een tramongeluk. Hij is begraven in het imposante gebouw.

Voor de mis zondag in de Sagrada had de 83-jarige kerkvorst een ontmoeting met het Spaanse koningspaar Juan Carlos en Sophia. De paus was bij de basiliek verwelkomd door een grote juichende en applaudiserende menigte, die reikhalzend had uitgekeken naar zijn komst. De 26-jarige Soraya Santamaria was dolblij toen de pausmobiel voorbijreed. "Dit is echt geweldig. Ik zag de paus zwaaien. Je ziet de paus niet elke dag in eigen persoon''. In de menigte waren ook vlaggen uit Zuid-Korea, Brazilië, Colombia en Mexico te zien.

Een groep van tweehonderd homoseksuele mannen en vrouwen hielden een kusprotest, toen de paus voorbijreed. Ze ageerden zo tegen de houding van de katholieke kerk tegen homoseksualiteit. "Ik haat de paus. Hij zou in zijn eigen land moeten blijven in plaats van hier te komen'', zei de 24-jarige Eduardo Stuard, die zich verzet tegen het standpunt van de kerk over homohuwelijken en abortus.

De paus gaf in zijn kerkdienst zware kritiek op abortus en homohuwelijken. Spanje heeft dit jaar abortus toegestaan in meer gevallen en staat sinds 2005 homohuwelijken toe. Hij hekelde de "agressieve secularisatie'' van Spanje. "De kerk verzet zich tegen elke ontkenning van menselijk leven. Het steunt alles dat de natuurlijke orde vergroot in de familiesfeer'', zei de paus. Hij zei ook dat de "onlosmakelijke liefde van een man en een vrouw de effectieve context is van menselijk leven, bij de zwangerschap, geboorte, groei en natuurlijke einde'', zei hij als duidelijke kritiek op homohuwelijken.

Kort voor zijn terugvlucht naar Rome sprak de paus met de Spaanse premier José Luis Zapatero. Vermoedelijk zijn abortus en homohuwelijken ook daar ter sprake gekomen.

Het bezoek van Benedictus XVI aan Spanje was zaterdag begonnen in de pelgrimsplaats Santiago de Compostela. Daar sprak hij vergelijkbare woorden. Onderweg in het vliegtuig waarschuwde de paus voor "een sterke botsing tussen de moderniteit en het geloof in Spanje". Tijdens een openluchtmis stelde hij dat in Europa "de overtuiging is gegroeid dat God op de een of andere manier een tegenstander van de mens is en een vijand van zijn vrijheid".

Bekijk de video van de wijding hier.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid