Spring naar bijdragen

Duitse diensten in Cadzand


Aanbevolen berichten

Erg kerkelijk is het Zeeuws-Vlaamse Cadzand niet. De gewone zondagse erediensten van de protestantse gemeente Zuidwesthoek trekken in de winter niet meer dan vijftig kerkgangers. In de zomer is het anders.

Cadzand ligt in de zuidwestelijkste hoek van Nederland, pal aan zee. De duinenrij is smal en het dorpje is maar klein, het telt slechts zo’n 700 inwoners. Ondanks het feit dat de reis erheen lang is, weten duizenden badgasten, onder wie veel Duitsers, de kust in de zomer te vinden.

Tera van Holland-Barth van hotel-restaurant De Drie Gevels is in 1988 met haar man van Lunteren naar de kust gekomen. Het lukte het echtpaar niet om op de Veluwe een theehuis met pension te starten, maar dat ging wel in Cadzand. In 1990 werd ze kerkenraadslid van de toen nog hervormde gemeente Cadzand. Deze vormt nu samen met die van Retranchement, Sint Anna ter Muiden en Sluis de protestantse gemeente Zuidwesthoek.

Een aantal inwoners van Cadzand gaat naar de rooms-
katholieke kerk in Sluis of naar de vrije evangelische gemeente in Nieuwvliet. R. M. E. de Bliek, secretaris van die gemeente, zegt dat de diensten in de winter 150 tot 180 kerkgangers tellen en in de zomer 190 tot 230. In de zomertijd zijn gasten op woensdagmorgen welkom in de kerk.

De protestantse gemeente werkt met beide kerkgemeenschappen samen. Drie keer per jaar is er een gezamenlijke dienst met de vrije evangelische gemeente en twee keer per jaar met de rooms-katholieken.

In de zomer verandert Cadzand compleet. Dan strijken overal in de omgeving toeristen neer die van de zee en het strand willen genieten. Voor de badgasten is er in juli en augustus elke zondag dienst in Cadzand, waar gemiddeld meer dan 150 mensen naartoe komen.

Ook zijn er Duitstalige diensten. Hiermee zijn Ko en Betsy Huigh in samenwerking met de familie Claus uit Wuppertal in de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen. Van Holland: „Ze vonden dat er op zondag iets gedaan moest worden voor de Duitse toeristen. Betsy ging naar de campings en vroeg de toeristen om naar de kerk te komen.â€

Aanvankelijk woonden de Duitsers de Nederlandse diensten bij, later kwamen er speciale Duitstalige diensten. Toen het werk de familie Huigh boven het hoofd groeide, bood de kerkenraad de helpende hand. „Ik ben aangesteld als ouderling met als speciale opdracht het organiseren van Duitstalige dienstenâ€, aldus Van Holland.

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid