Spring naar bijdragen

In de PKN is behoefte aan esoterie Deel 1


Aanbevolen berichten

De 'esoterische dominee' Fennie Kruize had het niet makkelijk het afgelopen jaar. Een visitatiecommissie bezocht haar gemeente en sprak zelfs over het in gang zetten van de afzettingsprocedure van de predikante.

Kruize is dominee van de protestantse gemeente Hoogezand-Sappemeer. Zij schreef vorig jaar het boekje 'goddelijke vrijheid' waarin zij pleit voor meer ruimte voor esoterie binnen de Protestantse Kerk. Na de publicatie van het boek klonk er een beetje kritiek, maar het werd steeds meer.

Begin dit jaar ontving de kerkenraad klachten over een blogtekst van Kruize over bidden. Het moderamen van de kerkenraad stelde hierop meteen losmaking van de predikant voor, maar de kerkenraad was het hier niet mee eens. Die wilde verder gaan met Kruize, weliswaar met bepaalde voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde: Kruize mocht niet langer preken over esoterie. Zij ging er niet direct mee akkoord, want ze vond de voorwaarden te onduidelijk geformuleerd.

Hoewel de kerkenraad achter haar standpunt bleef staan dat ze verder wilde met de dominee, bleven de problemen bestaan. Er werd daarom extern advies ingewonnen van een zogenaamde visitatiecommissie. Die adviseert nu aan de gemeente dat Kruize minder moet gaan preken om zo ruimte te bieden voor een orthodoxere collega. De kerkenraad besluit in september wat zij gaat doen met de adviezen.

De commissie liet zelfs het woord afzettingsprocedure vallen, weliswaar niet als advies, maar als mogelijkheid. Met deze procedure wordt een predikant van zijn of haar functie ontheven. De kerkenraad in de persoon van scriba Joke van der Veen laat weten een dergelijke, heftige procedure niet in gang te willen zetten, maar dat betekent niet dat de optie uitgesloten is. Ook de classis kan deze procedure in gang zetten. De classis Groningen heeft namelijk ook klachten ontvangen over Kruize waarvan de kerkenraad niet op de hoogte is. Als dit kerkorgaan meent dat de predikante de fundamenten van de kerk aantast, zal zij actie kunnen ondernemen.

Het is dus onrustig in Hoogezand-Sappemeer. Kruize laat weten dat het een "heftige periode is geweest". Zij wil graag werken aan een oplossing. "Een losmaking zorgt alleen maar voor meer tweespalt in de gemeente".

Esoterisch geloven houdt onder meer in dat men er van uit gaat dat ieder mens een eigen goddelijke kracht bezit; een Christusgeest. Hierdoor is verlossing op eigen kracht mogelijk en zijn wij niet afhankelijk van de redding via Jezus Christus, zoals exoterisch geloven leert.

Bron: Link.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid