Spring naar bijdragen

[Update] Engeland maakt zich op voor homo-bisschop


Aanbevolen berichten

De Kerk van Engeland krijgt mogelijk een openlijk homoseksuele bisschop. Jeffrey John is de favoriet in de verkiezing van de nieuwe bisschop van het bisdom Southwark (nabij Londen). Conservatieven dreigen met rigoureuze stappen.

Homoseksualiteit is een zeer gevoelig onderwerp in de Anglicaanse wereldkerk. De Amerikaanse tak, de Episcopale Kerk, kent al twee homoseksuele bisschoppen. Een gruwel, vinden met name Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse parochies.

De Kerk van Engeland – de Engelse tak van de Anglicaanse Kerk – probeert voorzichtig om te gaan met het onderwerp, maar nu dreigen ook zij een homoseksuele bisschop te krijgen. Kandidaat John woont samen met zijn vriend en geeft openlijk toe dat hij homo is.

Conservatieve gelovigen uit het bisdom willen geen homoseksuele bisschop. Mocht John verkozen worden, dan zullen zij zijn positie niet erkennen. Zij zullen dan een bisschop elders zoeken. In Amerika gebeurde dit al eerder: conservatieve gelovigen die de plaatselijke (homo)bisschop niet erkennen, plaatsen zich onder een bisschop uit Zuid-Amerika of Afrika.

Om de goede vrede te bewaren stelde de wereldkerk enkele jaren geleden een verbod in op het wijden van homoseksuele bisschoppen. Ook bepaalde ze dat bisschoppen alleen actief mogen zijn in hun eigen bisdom; een verbod op de situatie in Amerika. Het lijkt er echter op dat men beide verboden in Southwark gaat negeren.

Update

Uit angst voor conflicten in de Anglicaanse Kerk maakt de homoseksuele Jeffrey John niet langer kans om de nieuwe bisschop van het Engelse bisdom Southwark te worden. Aartsbisschop Rowan Williams schrapte zijn naam van de kandidatenlijst.

Het is niet de eerste keer dat John wordt geweigerd voor de positie van bisschop. In 2003 stond hij op de verkiezingslijst voor de nieuwe bisschop van Reading. Na kritiek van conservatieve gelovigen, werd hij gedwongen terug te treden.

Bron: IKON

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid