Spring naar bijdragen

'Homo kan iedere taak in kerk vervullen'


Aanbevolen berichten

ZEIST - Homo's komen voor ,,elke taak in kerk, staat en maatschappij in aanmerking''. Dat vindt de Nederlands-gereformeerde emeritus predikant Henk de Jong.

De kerk moet zo normaal mogelijk met homoseksuele broeders en zusters omgaan, aldus de predikant. Hij noemt homoseksualiteit wel een ,,beschadiging''. Maar, zegt hij, ,,we leven met z'n allen in een geschonden wereld. Wie is zonder gebreken? Eenieder is geroepen met de zijne of hare zo goed mogelijk om te gaan, juist de kerk moet daartoe stimuleren.''

De Jong (78) schrijft in een nieuwe brochure over Bijbellezen, dat christenen de Bijbel ,,overvragen'' wanneer ze normen en voorschriften uit een cultuur van tweeduizend jaar geleden zonder meer overzetten naar het leven nu. De afstand is in sommige opzichten te groot geworden.

Smeerlapperij

Zo roept Paulus rondom homoseksualiteit een beeld van ,,smeerlapperij'' op en schrijft hij over mensen die zelf voor hun 'zo-zijn' hebben gekozen. Die teksten passen niet op gelovige homo's vandaag, meent De Jong.

In de Nederlands Gereformeerde Kerken, waarbinnen De Jong een vooraanstaand theoloog is, staat homoseksualiteit op de agenda. In 2005 werd een predikant door zijn gemeente ontslagen toen hij na zijn echtscheiding een homorelatie aanging. In een andere gemeente werd in april een kind van een lesbisch ouderpaar gedoopt. De kerk in Utrecht wil voor homo's met een vaste relatie de ambten van ouderling en diaken openstellen.

Tegen dat laatste 'principebesluit' kwam bezwaar uit die gemeente zelf en van andere plaatselijke kerken. De landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken moet later dit jaar besluiten of die kerken een gezamenlijk standpunt over ambt en homoseksualiteit gaan bepalen, of er op z'n minst eerst verder op gaan studeren.

Bron: Nederlands Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid