Spring naar bijdragen

Paus voor het eerst in orthodox land


Aanbevolen berichten

Na zijn reizen naar Malta en Portugal, twee landen met een overwegend rooms-katholieke bevolking, is paus Benedictus XVI vanaf vrijdag op het Griekse deel van het eiland Cyprus, waar rooms-katholieken een kleine minderheid zijn.

Het is zijn eerste bezoek aan een land waar de meeste mensen orthodox zijn. Het bezoek is dan ook mede bedoeld om de relatie tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de orthodoxe kerken te verbeteren.

De paus zal behoedzaam te werk moeten gaan. Niet alleen is de relatie tussen beide kerken niet gemakkelijk, ook zal hij er niet aan kunnen voorbijgaan dat de vloot met hulpgoederen voor de Gazastrook, die maandag door Israël werd aangevallen, vanaf het eiland was vertrokken.

Sommige orthodoxe bisschoppen hebben hun geloofsgenoten op het eiland opgeroepen het bezoek te boycotten. Metropoliet Georgios van Paphos noemde Benedictus een ketter en bisschop Anathasios van Limassol zei dat het pausambt een van de grootste zonden van het christendom is. Met hun uitlatingen brachten zij het hoofd van de Cypriotische Orthodoxe Kerk, aartsbisschop Chrysostomos II, in verlegenheid. Die heeft samen met president Dimitris Christofias de paus uitgenodigd.

Via de Cyprotische kerk hoopt Benedictus de betrekkingen met de Russisch-Orthodoxe Kerk te verbeteren. De kerk op het eiland heeft goede banden met de Russische kerk, waarbij 80 procent van de ongeveer 230 miljoen orthodoxe gelovigen in de wereld is aangesloten.

Tijdens een bezoek aan Rome pleitte metropoliet Hilarion, de tweede man van de Russisch-Orthodoxe Kerk, vorig jaar voor een ontmoeting tussen Benedictus en het hoofd van zijn kerk, patriarch Kyrill. Zo'n gesprek zou van historische betekenis zijn. Sinds de Rooms-Katholieke Kerk en de orthodoxe kerken in 1054 uiteengingen, is er nooit zo'n ontmoeting geweest. Moskou verwijt de Rooms-Katholieke Kerk dat zij in Rusland op slinkse manieren orthodoxe gelovigen voor zich probeert te winnen.

Benedictus komt vrijdag op Cyprus aan. Hij bezoekt onder meer in Paphos de Zuil van Paulus, waar volgens de legende de heilige in de begintijd van het christendom is gegeseld. Zondag presenteert Benedictus het werkdocument voor de synode over de vaak benarde positie van christenen in het Midden-Oosten, die in oktober in het Vaticaan wordt gehouden. De paus blijft in het Griekse deel van het eiland. In het Turkse deel komt hij niet.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid