Spring naar bijdragen

Groei Geref. Gem. in Ned. door toetreding


Aanbevolen berichten

OPHEUSDEN - [preview]Door de toetreding van een gemeente zijn de Gereformeerde Gemeenten in Nederland vorig jaar fors gegroeid.[/preview]

Het bevindelijk-gereformeerde kerkverband telt 23.158 leden en doopleden, 771 meer dan een jaar eerder, blijkt uit het nieuwe Kerkelijk jaarboek. In 2009 trad een gemeente in Gouda, met 740 (doop)leden, toe tot het kerkverband. Deze gemeente behoorde bij de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (buiten verband). Dit kerkverband ontstond in 1980-81 na een conflict.

Vorig jaar trad ook een gemeente uit Nieuwerkerk toe en besloten de twee gemeenten in Middelburg samen te gaan. De eerste was al in het overzicht over 2008 verwerkt; de laatste was te laat voor dit jaarboek.

De gemeenten keerden 'terug' omdat hun kerkverband inmiddels geen predikant meer heeft. De Gereformeerde Gemeenten in Nederland tellen zes dienstdoende predikanten voor 49 gemeenten.

Eenworden

In het jaaroverzicht schrijft ds. J. Roos: ,,Hoe groot zou het zijn als ook de nog overgebleven buiten-verbandgemeenten zouden besluiten weer een te worden met diegenen van wie men in 1980 gescheiden is''.

Het kerkverband neemt alleen het totaal aantal leden op. De vertrek- en overkomstcijfers met andere kerken of 'geen kerk' worden niet vermeld.

De Gereformeerde Gemeenten in Nederland tellen ook vijf gemeenten in het buitenland; drie in Canada, een in de Verenigde Staten en een in Zuid-Afrika. Het aantal (doop)leden van deze gemeenten bleef gelijk: 1803. De enige predikant in het buitenland is vorig jaar losgemaakt van de gemeente in Chilliwack.

Ds. T.R. Treur mag tot deze maand geen ambtelijk werk meer doen. Binnenkort beslist de buitenlandse classis over zijn toekomst.

Bron: Nederlands Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid