Spring naar bijdragen

PKN wil Nieuwe Bijbelvertaling als kerkbijbel


Aanbevolen berichten

UTRECHT - [preview]Het synodebestuur van de Protestantse Kerk in Nederland stelt voor de Nieuwe Bijbelvertaling definitief in te voeren als een van de bruikbare bijbelvertalingen voor de eredienst.[/preview]

Vlak na presentatie van de NBV in 2004 besloot de protestantse synode de Bijbelvertaling als test voor vijf jaar vrij te geven voor gebruik in de eredienst. Uit alle ervaringen van gemeenten is niets boven komen drijven dat volgens het synodebestuur officiële invoering in de weg staat. De protestantse synode vergadert eind april over het voorstel.

In februari riepen enkele honderden theologen de Protestantse Kerk op de NBV nog niet als kerkbijbel aan te wijzen omdat er een nog een ingrijpende revisie zou komen. De uitgevers van de NBV ontkenden dat toen echter. Er is daarom onvoldoende reden invoering uit te stellen, vindt het synodebestuur. Bovendien vindt de kerkleiding dat niet kan worden afgeweken van het vastgestelde testtraject van vijf jaar.

Eigen oordeel

Van de 75 regionale kerkvergaderingen hebben er 22 een eigen oordeel geven; achttien daarvan zijn positief. Twintig classes stuurden in totaal 210 reacties van gemeenten door; 125 daarvan zijn positief.

Volgens de gebruikers is de NBV goed voor te lezen en gemakkelijk om aan te horen. Vooral predikanten uiten kritiek op de juistheid van de vertaling op sommige punten.

Voorkeur

Uit het synoderapport waarin alle reacties zijn opgenomen, blijken vooral gemeenten in de linkerflank afwijzend te zijn. Ze willen een revisie. Veel Gereformeerde Bondsgemeenten geven aan de Statenvertaling te gebruiken. Ze hebben daarom geen oordeel of zijn voorzichtig met oordelen. Een deel vindt dat de NBV moet worden afgewezen. Een enkele gemeenten geeft aan voorkeur te hebben voor de NBG'51-vertaling.

De Protestantse Kerk kent nu twee officiële kerkbijbels: de Statenvertaling en NBG'51-vertaling. De kerkorde stelt dat die ,,bij voorkeur'' moeten worden gebruikt; andere vertalingen zijn niet verboden.

Bron: Nederlands Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid