Spring naar bijdragen

Homoseksuelen welkom bij communie


Aanbevolen berichten

[preview]Homoseksuelen mogen zelf afwegen of zij wel of niet ter communie gaan. Dat laten het kerkbestuur van de Sint-Jan en plebaan Geertjan van Rossem woensdag in een verklaring weten. [/preview]

Het wordt aan de gelovigen overgelaten of er volgens henzelf beletselen zijn om naar de communie te gaan. Zware zonden zouden volgens de verklaring eerst gebiecht moeten worden.

Woensdag was er in Den Bosch een overleg tussen het kerkbestuur, plebaan Van Rossum, vicevoorzitter Vera Bergkamp van het COC en hoofdredacteur Henk Krol van GayKrant (foto) over de behandeling van homoseksuelen in de rooms-katholieke kerk.

Volgens het kerkbestuur en de plebaan moeten kerkgangers voor de communie gedoopt zijn, geloven in de waarachtige aanwezigheid van het lichaam van Christus in de heilige communie en leven in eenheid en overeenstemming met Christus en de kerk. De rooms-katholieke kerk wijst praktiserende homoseksualiteit af.

Het kerkbestuur roept demonstranten op om af te zien van acties in de kerk, zoals het dragen van roze driehoeken of het roepen van leuzen.

COC Nederland en Stichting Vrienden van de Gay Krant zijn tevreden met de ''verzoenende woorden'' van het kerkbestuur. ''De discussie is op gang gebracht en moet worden voortgezet'', stelt vicevoorzitter Bergkamp van het COC. ''Het kerkbestuur heeft ook aangegeven behoefte te hebben aan een langdurig contact voor verdere verdieping van de dialoog.''

De homobelangenorganisaties zien ook af van de voorgenomen acties om op komende zondagen ochtendmissen in katholieke kerken te blijven bezoeken. Zij roepen ook hun achterban op deze wens van het kerkbestuur te eerbiedigen.

De eucharistieviering in de Sint-Jan in Den Bosch verliep zondag erg onrustig, doordat tientallen aanwezigen demonstratief en met veel kabaal de kerk verlieten toen plebaan Van Rossem uitlegde dat bij de ontvangst van de communie de juiste beleving van seksualiteit hoort.

Aanleiding voor het protest was de weigering van de communie door de Reuselse pastoor Luc Buyens aan een openlijk homoseksuele prins carnaval.

© ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid