Spring naar bijdragen

Anglicaanse kerk Egypte maakt opwekking mee


Aanbevolen berichten

"We leren onze studenten om moslims lief te hebben."

[preview]In de kleine Anglicaanse kerk van Egypte zit groei. Een belangrijke rol daarbij speelt de theologische opleiding die de kerk in 2005 begon in de Egyptische kuststad Alexandrië, schrijft Jos Strengholt op zijn weblog.[/preview] 'Fayez neemt graag gasten mee naar die gemeente, die in een oude garage samenkomt. Ruim 100 mensen zijn vaste bezoeker van de erediensten geworden.'

De Alexandrijnse School van Theologie (AST) heeft forse pretenties, zoals de naam al aangeeft. In de oudheid was de ‘School van Alexandrië’ een begrip. Aanvankelijk duidde de naam op de groep Griekse filosofen die in de Egyptische kuststad lesgaven. Na de kerstening van Egypte werd de naam gebruikt voor de opmerkelijke theologen die in Alexandrië les gaven en hun boeken schreven. Misschien wel de bekendste theoloog van Alexandrië was Athanasius, die een enorme rol speelde bij de ontwikkeling van de theologie van de Drie-eenheid.

"We zijn geinspireerd door de oude catechetische school van Alexandrië, vooral door de evangelistische visie en het serieuze onderwijs dat daar zelfs in tijden van verdrukking werd gegeven. We bidden dat God serieuze bijbelgeleerden en effectieve evangelisten zal opwekken door AST. In ons werelddeel hebben we opnieuw mannen van het gehalte van Athanasius nodig." Aan het woord is Dr. Emad Azmi, de Egyptische oprichter en directeur van AST. Hij heeft een klein kantoortje in Alexandrië, in een opgeknapt gebouwtje bij de Sint Markus Kathedraal. Die kerk werd gebouwd met financiële hulp van Sultan Mohammed Ali, de islamitische leider van Egypte in de eerste helft van de 19de eeuw.

De tijden zijn veranderd; de Egyptische overheid en de samenleving zijn beslist minder vriendelijk voor hun christelijke minderheid. AST traint christelijke studenten die te midden van een islamitische meerderheid wonen en werken. Dat dit soms op eieren lopen is, blijkt uit Emad’s voorzichtig gekozen woorden over dit thema. "We leren onze studenten om hun moslimvrienden lief te hebben. In onze lessen laten we ook zien hoe we de hele samenleving moeten dienen. Tegelijk moedigen we de studenten ook aan om te spreken over de hoop die in hen is."

Opwekking

Sinds de oprichting van AST heeft de Anglicaanse kerk een revival meegemaakt. Verschillende studenten zijn door bisschop Moenier Hanna tot diaken en priester gewijd in de Anglicaanse Kerk. "Voor we onze opleiding begonnen, wisten maar weinig Egyptenaren over de Anglicaanse Kerk. Nu zijn veel van onze studenten, met hun gezinnen, begonnen onze kerken te bezoeken. Door onze stafleden en studenten zijn ook minstens twee nieuwe kerken gesticht", aldus Emad. Zelf stond hij aan de basis van de vernieuwing van de gemeente in de Sint Markus Kathedraal waar AST ook huist. Toen de opleiding in 2005 begon, was er in de kerk geen kerkelijke gemeenschap meer. Nu leidt Emad diensten die door omstreeks 90 mensen worden bezocht.

Een andere kerk werd gevormd door Fayez, een student uit Cairo. In een straatarm deel van die stad stichtte hij, terwijl hij nog aan AST studeerde, een Anglicaanse gemeente. Fayez neemt graag gasten mee naar die gemeente, die in een oude garage samenkomt. Ruim 100 mensen zijn vaste bezoeker van de erediensten geworden. "In deze regio wonen veel christenen, maar er was geen kerk in de wijde omtrek. Velen waren in geen jaren in een kerk geweest", vertelt Fayez, die inmiddels tot diaken is gewijd, en die later dit jaar priester wordt.

Bron: CIP.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid