Spring naar bijdragen

Protestantse Kerk schrijft brief aan Israëlische overhe


Aanbevolen berichten

UTRECHT – [preview]De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft de Israëlische regering donderdag opgeroepen de rechten van Palestijnen beter te respecteren en haar "restrictief beleid" te beëindigen.[/preview]

Het moderamen van de Protestantse Kerk doet dat in een brief die preses ds. P. Verhoeff en scriba dr. A. J. Plaisier donderdag hebben overhandigd aan de ambassadeur van Israël in Nederland, Harry Kney-Tal.

Aanleiding van de brief is het manifest "Het uur van de waarheid: een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden", dat in december verscheen. In dit –omstreden– document roepen Palestijnse christelijke theologen christenen wereldwijd ertoe op de "bezettingspolitiek" van Israël als zonde te bestempelen en een economische boycot tegen dit land in te stellen. De Protestantse Kerk sprak toen uit niets voor een boycot te voelen.

Het moderamen van de Protestantse Kerk schrijft in de brief dat het zogeheten Kairosdocument niet verstaan moet worden als "een negatieve oproep die zich tegen Israël keert, maar als een roep om recht en vrede."

De Protestantse Kerk is van mening dat de Israëlische overheid een belangrijke sleutel voor vrede in het Midden-Oosten in handen heeft. "Juist daarom vraagt het moderamen de regering van Israël om aandacht voor het lot van het Palestijnse volk. De regering wordt opgeroepen haar macht zo aan te wenden, dat er een positieve doorbraak gecreëerd wordt in de verhouding tussen het Joodse en het Palestijnse volk."

Het moderamen drukt in de brief de onopgeefbare verbondenheid met het Joodse volk uit. Het benadrukt dat het bestaansrecht van het volk Israël "op geen enkele wijze" ter discussie staat en dat het Israëlische volk ook in veiligheid in zijn land moet kunnen wonen. Tegelijkertijd mag die veiligheid niet ten koste gaan van het recht van anderen, aldus de Protestantse Kerk.

Op grond van het internationale recht – "dat ook het bestaansrecht van Israël garandeert" – roept het moderamen de Israëlische regering op concrete maatregelen te nemen waardoor de rechten van Palestijnen "beter gerespecteerd" worden. Zo vraagt het Israël gevolg te geven aan uitspraken van het Internationaal Gerechtshof over het traject van de veiligheidsmuur, de herziening van het traject en de vergoeding van geleden schade.

De Protestantse Kerk roept de regering verder op het internationaal recht toe te passen op de Israëlische nederzettingen op de West Bank. Die worden –ondanks oproepen uit de internationale gemeenschap om daarmee te stoppen– nog steeds uitgebreid en niet ontmanteld.

De kerk keert zich ook tegen het "restrictieve beleid" van Israël betreffende het renoveren en bouwen van woningen door Palestijnse burgers in Oost Jeruzalem of de West Bank en de "gedwongen onteigening" en sloop van huizen.

De Protestantse Kerk spreekt uit "waar mogelijk" de dialoog tussen Joden en Palestijnen te ondersteunen en helpen bruggen te bouwen.

Bron: Reformatorisch Dagblad/ PKN.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid