Spring naar bijdragen

Kopten Egypte bang voor toekomst


Aanbevolen berichten

[preview]Heel wat Egyptische kopten hebben al een visum aangevraagd. Dit zei journalist en Anglicaans priester Jos Strengholt vanmorgen in Dit is de Zondag. [/preview]Ze zijn bang dat de positie van de christelijke minderheid verder onder druk komt te staan in het post-Mubarak-tijdperk en willen Egypte verlaten.

Strengholt, die al twintig jaar in Cairo woont, maakte de opstand van nabij mee. Hij schreef er en boek over met de titel 'Egypte mijn volk'. Hij deelt de scepsis van veel autochtone christenen in Egypte over de toekomst. Alleen liberale democraten en christenen streven volgens hem een seculiere staat na. De meeste moslims willen dat Egypte een expliciet islamitisch land blijft en, zo benadrukte Strengholt, in het Midden-Oosten willen meerderheden vaak geen rekening houden met de belangen van minderheden.

Van een echte verbroedering tussen moslims en christenen is volgens Strengholt geen sprake geweest. Een aantal chistenen en moslims heeft weliswaar schouder aan schouder tegen de Mubarak-dictatuur geprotesteerd, maar er is volgens de oud-correspondent geen sprake geweest van een echte alliantie. Ook omdat lang niet iedereen tegen het regime heeft geprotesteerd. Veel mensen hebben via de media wel die indruk gekregen, maar dit beeld klopt niet met de feiten. In Egypte wonen ook veel mensen die de opstand niet actief steunden.

Belangrijk

Strengholt vindt het belangrijk dat de kerken in Egypte zich met de politieke gang van zaken bemoeien. De oproep van de paus van de Koptisch-Orthodoxe Kerk om Mubarak te blijven steunen, stuitte op veel kritiek, met name van jongeren. Inhakend op pasen zei Strengholt dat de hoop van christenen niet gelinkt moet worden aan aantallen, maar aan het geloof in de opstanding.

Bron: Radio1

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid