Spring naar bijdragen

Zet je tanden in de theologie!


Aanbevolen berichten

[preview]Elke christen zal herkennen dat er vanuit de samenleving veel vragen op christenen worden afgevuurd. Niet altijd is het gemakkelijk daar een antwoord op te formuleren.[/preview] Soms kan dat een algemene vraag zijn; een moslimcollega die doorvraagt naar het verschil tussen christenen en moslims. Soms kan de vraag ook persoonlijk zijn; hoe kun je toch blijven geloven in een tijd van tsunami’s en kanker?

Het is goed om niet te snel langs deze vragen heen te surfen, maar op zoek te gaan naar antwoorden. Deze tijd vraagt erom dat christenen eerlijk de vragen van de samenleving (en van henzelf) onder ogen zien en samen een antwoord formuleren. Dat is precies wat AKZ+ beoogt. AKZ+ is een samenwerkingsverband tussen een Hbo-instelling (GH Zwolle) en twee gereformeerde universiteiten in de theologie (TU Apeldoorn & TU Kampen). Dit voorjaar worden er vier series colleges gegeven waarin theologie en de werkelijkheid van alledag elkaar ontmoeten. Kijk voor meer info op www.akzplus.nl en meld je aan voor een serie of voor een enkel college.

Allereerst is er de cursus ‘Islam in Nederland’ waarin prof. dr. Bernhard Reitsma (VU) en Herman Takken (Stichting Evangelie & Moslims) een christelijke visie op de islam uiteenzetten. Zij besteden aandacht aan de uitdaging van de islam voor christenen en het praktische gesprek met moslims.

In wat voor samenleving leven we eigenlijk? Is er nog sprake van samenhang en wat is de rol van emotie? Wat betekent dat voor kerken en christenen? De collegeserie ‘Kerk in een netwerksamenleving’ behandelt deze vragen en meer. Docenten zijn Roel Kuijper, Govert Buijs, Wim Dekker, Jan van der Stoep en Stefan Paas.

Wie maakt er geen gebruik van psychologische hulpverlening in onze samenleving? Ook in de kerk denken we daarover na; vandaar een collegeserie over pastoraat. De serie gaat specifiek over contextueel en narratief pastoraat, twee modellen van pastoraat die dicht tegen elkaar aanliggen. De een heeft aandacht voor de gezinsachtergrond; de ander voor het eigen verhaal van de hulpzoeker. Onder de titel ‘inleiding in contextueel en narratief pastoraat’ helpen Anne Maeike Jorritsma, Willem van der Horst en Ieke Haarsma deelnemers zich in deze vormen van pastoraat en de achterliggende gedachten te bekwamen.

Tenslotte nog een college-serie over het denken zelf. Onder de titel ‘Christelijke apologetiek’ begeleidt prof. Barend Kamphuis de deelnemers in het nadenken over de rationele verdediging van het christelijk geloof. Want: hoe staat het christelijk geloof tegenover andere religies? Hoe zit het met kwaad in de wereld? De colleges worden verzorgd door dr. A.H. van Veluw, drs. Reinier Sonneveld en drs. M.J. Kater. Deze collegeserie is in samenwerking met IFES en CV·Koers ontwikkeld.

Meer informatie of aanmelding?

www.akzplus.nl[/ur/l]

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid