Spring naar bijdragen

Het nieuwe vasten: geen sociale media


Aanbevolen berichten

Een vastentop 5. Afzien van snoep en chips is favoriet; het nieuwe vasten: geen sociale media.

Elk jaar lijkt de aandacht voor vasten (of: het aantal mensen dat eraan doet) toe te nemen. Daardoor is het inmiddels cliché om te constateren dat vasten in is, maar het is wel waar. Gisteren begon de zogenaamde vastentijd, de veertig dagen tot Pasen.

Lange tijd was vasten vooral een katholieke aangelegenheid. Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) beperkte de Rooms-Katholieke Kerk de vastenregels aanzienlijk en liep het aantal katholieke deelnemers terug. Sinds een aantal jaren (her)ontdekken protestanten de religieuze traditie.

Het opwerpen van een balletje over vasten op de berichtensite Twitter levert meteen een stroom aan reacties op. Tientallen mensen laten weten dat ze zich van iets gaan onthouden. Deze reacties in combinatie met waarnemingen van deskundigen laten al snel zien hoe de top 5 van populaire manieren om te vasten er uit ziet.

De vaste nummer 1 is het afzien van snoep, chips en koek. Het niet drinken van alcohol is een goede tweede. Daarna volgt soberder eten, bijvoorbeeld: geen beleg op brood, geen vlees en geen toetjes. Nummer 4 is een nieuwe manier van vasten: geen gebruik maken van sociale media als Twitter, Facebook en Hyves.

De katholieke freelancejournalist en auteur Anton de Wit laat dit jaar voor het eerst de sociale media links liggen. 'De laatste maanden merk ik dat Twitter en Facebook mijn aandacht nogal versnipperen.' Er is een heel aantal gebruikers van Twitter dat het voornemen heeft tot Pasen hun account links te laten liggen.

Nummer 5 is het uitlaten van de televisie. Een van de twitteraars laat weten daar een slechte ervaring mee te hebben: 'Werd de zondag een complete tv-inhaaldag, was niet fijn, onrustig.'

Bron: ND

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid