Spring naar bijdragen

Christelijke partijen verliezen 40 procent


Aanbevolen berichten

De christelijke partijen CDA, CU en SGP hebben gisteren tijdens de Provinciale Statenverkiezing bijna 40 procent van de zetels behaald die ze in 2007 verwierven. Men lijkt er nu 122 te krijgen, een verlies van 81 zetels.

Het CDA had 151 zetels en lijkt er nu 87 te krijgen.

ChristenUnie behaalde bij de vorige verkiezingen 35 zetels, krijgt er nu 22.

SGP had 14 zetels in de Provinciale Staten, verloor er 2 en eindigt op 12 zetels.

Er gaat 1 zetel naar de combinatie CU/SGP in Noord-Brabant. Zij verloren 2 zetels.

Omdat de coalitie mogelijk geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer ligt er mogelijk een sleutelrol voor de SGP. Kees van der Staaij wil er nog niet te veel over kwijt, liet hij het ANP weten. "We hebben nu een soort tussenstand. Maar het is buitengewoon spannend." Premier Rutte voelt "verwantschap" met de SGP. Gevraagd naar een mogelijke sleutelrol voor de staatkundigen, noemde hij de SGP "een leuke partij met leuke mensen."

"Rutte heeft gevraagd om een vertrouwensvotum en dat niet gekregen", zei Rouvoet in een reactie over de uitslag, meldt Nieuws.nl. Hij is er niet op uit om het Rutte 'zo moeilijk mogelijk' te maken in de senaat, want daar is het land niet mee gediend. Wel wil Rouvoet proberen zoveel mogelijk van zijn eigen plannen te realiseren.

Bron: CIP.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid