Spring naar bijdragen

Van Aquino muurschildering weer zichtbaar


Aanbevolen berichten

Op een muur in de Dominicanenkerk in Maastricht is zondag de restauratie van een muurschildering uit 1337 van de heilige Thomas van Aquino voltooid. Drie jaar lang werkten restaurateurs aan de schildering. De Maastrichtse wethouder Gerdo van Grootheest onthulde het kunstwerk zondag in de kerk, die inmiddels als boekhandel functioneert.

Het kunstwerk werd in 1866 door Victor de Stuers ontdekt, de stamvader van de Nederlandse monumentenzorg. De muurschildering uit 1337 was lange tijd met kalk bedekt.

De Italiaanse theoloog en filosoof Thomas van Aquino werd in 1328 heilig verklaard. "Een kleine tien jaar later werd zijn levensgeschiedenis hier in de kerk al op de muren geschilderd", aldus Ton Harmes van boekhandel Selexyz Dominicanen. "Niet alleen dat maakt het een bijzondere muurschildering, maar het is ook nog eens de enige in haar soort."

Volgens Harmes hangt er een kopie van de schildering in het Rijksmuseum. Bij de onthulling in de voormalige Dominicanenkerk kwamen ruim tweehonderd mensen af, onder wie leden van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en kunstliefhebbers.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid