Spring naar bijdragen

Doopplaats Jezus omringd door landmijnen


Aanbevolen berichten

Johannes de Doper doopte Jezus Christus in de Jordaan die tussen Israël en Jordanië stroomt. Christelijke pelgrims bezoeken deze heilige plaats vanuit Jordanië, maar dat kan binnenkort ook via Israël. Voorzichtigheid is geboden: het gebied wemelt van de landmijnen.

Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 kwam de westelijke Jordaanoever in handen van Israël en werd het een grensgebied dat bewaakt moest worden. Beide partijen beveiligden hun oever met het leggen van landmijnen.

In 1994 begon Jordanië met het opruimen van de vele landmijnen waardoor het gebied weer toegankelijk werd voor toeristen. Israël volgt nu: in de afgelopen jaren zijn vele duizenden mijnen verwijderd en binnenkort mogen de pelgrims weer komen. Men verwacht jaarlijks miljoenen bezoekers.

Het betekent niet dat alle landmijnen zijn verdwenen. Naar schatting lagen er aan Israëlische kant ongeveer een half miljoen en vele duizenden liggen er nu nog. Het gebied rondom de eeuwenoude kerk en klooster die de doopplaats markeren is daarom ook verboden terrein. Speciale borden geven aan dat het gebied gevaarlijk is.

Daarom is niet iedereen gerust. Het gebied kent van tijd tot tijd overstromingen; landmijnen kunnen dan door het water verplaatst worden en terecht komen in de veilige gebieden. Daarnaast blijft het risico bestaan dat pelgrims van de veilige paden afdwalen.

Bron: Kerknieuws

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid