Spring naar bijdragen

Russisch-orthodoxe kerk kunst in de Hermitage


Aanbevolen berichten

[preview]De Hermitage in Amsterdam toont vanaf 19 maart kunst van de Russisch-othodoxe kerk. De expositie Glans en glorie laat ruim driehonderd religieuze voorwerpen zien, afkomstig van de eeuwenoude mystieke en artistieke tradities. Dat maakte het museum dinsdag bekend.[/preview]

Het betreft iconen, frescofragmenten, kostuums, schilderijen, historische boeken en gouden en zilveren attributen uit de christelijke eredienst. Een groot aantal kunstwerken uit onder meer de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg is voor het eerst te zien.

De tentoonstelling, die tot 16 september duurt, heeft thema's als de Byzantijnse oorsprong en traditie, de kerkelijke feestdagen met het paasfeest als hoogtepunt en de tsaren met hun kerk 'aan huis'.

De kerk speelt vanaf de 10e eeuw een belangrijke rol in de Russische samenleving. Dat geldt tot op de dag van vandaag. Het geloof verspreidde zich in een rap tempo over het hele rijk en de kunst- en kerkgeschiedenis kregen daardoor een extra dimensie.

Op de expositie is veel aandacht voor de ontwikkeling van de icoonschilderkunst. Bezoekers krijgen voorbeelden te zien van verschillende artistieke scholen met elk hun eigen stijlkenmerken. Ook biedt de tentoonstelling aan de hand van foto's een kijkje in de bloei van het klooster- en kerkleven.

Daarnaast komen ook recentere tijden aan bod, zoals de periode van de onderdrukking van de kerk door het Sovjetregime en voor de heropbloei na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid