Spring naar bijdragen

Christenen wereldwijd vrezen Kerst


Aanbevolen berichten

In verschillende landen zien christenen de komende Kerst met vrees tegemoet omdat militante groeperingen dreigen met aanslagen.

Dat heeft Kerk in Nood, een organisatie die vervolgde christenen over de gehele wereld ondersteunt, donderdag gemeld. De meeste dreiging bestaat in Irak, waar het geweld zich de laatste tijd vooral op christenen lijkt te concentreren. De dreiging is dermate ernstig dat Amnesty International de Iraakse regering heeft opgeroepen alles te doen om de christenen te beschermen.

„Aanvallen op christenen en hun kerken door gewapende groepen hebben zich de afgelopen weken geïntensiveerd en daarbij is sprake van oorlogsmisdadenâ€, stelt Malcolm Smart, directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

„Wij vrezen dat militanten tijdens de kerstperiode aanslagen op christenen willen plegen om maximale publiciteit te krijgen en om de regering in verlegenheid te brengen.â€

Sinds de gijzeling op 31 oktober van een honderdtal Syrisch-katholieke gemeenteleden in hun eigen kathedraal is het geweld tegen christenen toegenomen. Christelijke gezinnen in Bagdad zijn het doelwit geworden van bom- en raketaanvallen en worden herhaaldelijk bedreigd.

Tientallen christelijke gezinnen zijn Bagdad, Mosul en Basra ontvlucht. Na de aanval in mei dit jaar op een bus met christelijke studenten in Mosul durven nauwelijks nog christelijke studenten naar de universiteit te gaan. De veiligheidssituatie is er zo slecht dat nog maar 10 procent van de christelijke studenten de universiteit bezoekt.

De bouw van betonnen veiligheidsmuren rond kerkgebouwen vindt Amnesty geen oplossing. „Het is een signaal dat de overheid er niet in slaagt de christenen afdoende te beschermenâ€, aldus Malcolm Smart.

Op West-Java verbiedt de overheid christenen om op welke wijze dan ook Kerst te vieren. In het district Bogor werd het inmiddels gebruikelijke excuus aangevoerd dat er geen bouwvergunning zou zijn voor de kerk van Johannes de Doper.

Ook in Pakistan zien christenen de Kerst met zorg tegemoet, meldt AsiaNews. Enerzijds wil de grootste koepelorganisatie van christenen rond de Kerst demonstreren tegen de gehate blasfemiewetten, anderzijds dreigen moslimgroepen met tegendemonstraties en geweld.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid