Spring naar bijdragen

"Uitspraken paus over condooms stap vooruit"


Aanbevolen berichten

[preview]Anti-aidsactivisten en hervormingsgezinde katholieken hebben positief gereageerd op uitspraken van paus Benedictus XVI, die zei dat het gebruik van condooms in sommige gevallen acceptabel is. Unaids, de VN-organisatie die tegen aids strijdt, noemde de opmerkingen "een belangrijke stap in de goede richting van het Vaticaan.'' [/preview]

Volgens Michel Sidibe, directeur van Unaids, erkent de paus met zijn uitspraken dat seksueel gedrag en condoomgebruik een belangrijke rol spelen in het voorkomen van hiv.

Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, publiceerde zaterdag fragmenten uit het boek 'Het licht van de wereld. De paus, de kerk en de tekenen des tijds' van de Duitse journalist Peter Seewald. Het boek is gebaseerd op lange gesprekken die de journalist afgelopen zomer voerde met de 83-jarige paus. Het boek komt binnen enkele dagen uit.

In een van de gesprekken heeft Seewald de paus gevraagd of de katholieke kerk fundamenteel tegen het gebruik van condooms is. "Natuurlijk zie ik dat niet als een echte en morele oplossing'', luidde het antwoord van de paus. "In bepaalde gevallen, als het de bedoeling is het risico op hiv-besmetting te voorkomen, kan het desondanks een eerste stap zijn naar een andere, meer menselijke seksualiteit.''

Om zijn ogenschijnlijke koerswijziging te illustreren, gaf Benedictus een voorbeeld. De paus noemde condoomgebruik in individuele gevallen gerechtvaardigd "bijvoorbeeld als een mannelijke prostitué een condoom gebruikt, als dit een eerste beetje verantwoordelijkheid is, om opnieuw het bewustzijn te ontwikkelen dat niet alles is toegelaten en dat je niet zomaar alles kan doen wat je wil.''

De paus baarde vorig jaar maart veel opzien tijdens een reis naar Afrika. Benedictus onderstreepte net als zijn voorganger Johannes Paulus II dat het uitdelen van condooms niet de oplossing is voor het aidsprobleem in Afrika.

Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, stelde dat de uitspraken van de paus tegen Seewald niet revolutionair kunnen worden genoemd. Lombardi zei dat Benedictus met zijn uitspraken "een moedige en originele bijdrage levert aan het debat over verantwoordelijke seksualiteit''.

Austen Ivereigh, coördinator van Catholic Voices, een organisatie van hervormingsgezinde Britse katholieken, stelde dat het voor het eerst is dat de paus zegt dat condoomgebruik in sommige gevallen acceptabel is. Ivereigh noemde de uitspraken in overeenstemming met wat tal van katholieke theologen al jaren zeggen. "De leerstelling van de Kerk over anticonceptie dateert van voor de ontdekking van aids'', aldus Ivereigh tegen de BBC.

Het Nederlandse Rode Kruis noemde de uitspraken van Benedictus een steuntje in de rug in de aanloop naar de Serious Request-week in december. ,,In de strijd tegen hiv en aids kan het Rode Kruis alle hulp gebruiken'', aldus de zegsman. Tijdens Serious Request zamelen drie radiopresentatoren zes dagen lang samen met het Rode Kruis zo veel mogelijk geld in voor kinderen in Afrikaanse aidslanden. Ze laten zich daarvoor opsluiten in het Glazen Huis, ditmaal in Eindhoven.

Bron: IKON

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid