Spring naar bijdragen

Dodelijke Nederlandse Bijbel uit 1542 online


Aanbevolen berichten

De in 1542 in Antwerpen verschenen Nederlandstalige Bijbel van de Nederlandse drukker en uitgever Jacob van Liesvelt is nu op het internet beschikbaar. De laatste editie die hij voor zijn terechtstelling uitgaf is in anderhalf jaar door 55 vrijwilligers overgetypt.

Van Liesvelt publiceerde in 1526 de eerste volledig gedrukte Bijbel in het Nederlands. In 1542 nam hij kanttekeningen uit de Lutherbijbel over, waarin stond dat het zielenheil van de mensen alleen van Jezus Christus komt. Op grond daarvan werd Van Liesvelt als ketter ter dood veroordeeld en terechtgesteld.

De uitgave is nu met alle kanttekeningen en illustraties online beschikbaar. Het is de zevende Bijbel die in het 'Bijbeldigitaliseringsproject' via het internet beschikbaar komt. Het project loopt sinds 2007 en wordt gecoördineerd door de Neerlandicus Hans Beelen van de universiteit van Oldenburg. De online Bijbels bieden een groot veld voor onderzoek naar de geschiedenis van het Nederlands, meldt de universiteit.

Bron: OneWay

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid