Spring naar bijdragen

SGP naar Europees Hof om vrouwenkwestie


Aanbevolen berichten

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zal een oordeel gaan vellen over de vraag of de SGP al dan niet terecht vrouwen van kieslijsten weert.

Het SGP-hoofdbestuur heeft besloten om de uitspraak van de Hoge Raad in april over de vrouwenkwestie ter toetsing voor te leggen aan het EHRM. SGP-partijvoorzitter Kolijn bevestigde dat donderdagmorgen.

De belangrijkste reden voor de partij om naar het Europees Hof te stappen is de onvrede omdat de uitspraak van de Hoge Raad haaks staat op een oordeel van de hoogste bestuursrechter, de Raad van State.

De Hoge Raad oordeelde in april dit jaar dat het uitsluiten van vrouwen op kieslijsten door de SGP in het politieke bestel „onaanvaardbaar†is. De Raad gaf de staat de opdracht passende maatregelen te nemen tegen de partij.

De hoogste bestuursrechter in ons land kwam in december 2007 tot een tegengesteld oordeel. De afdeling rechtspraak van de Raad van State ziet de SGP als een verrijking van de pluriforme samenleving.

Volgens partijvoorzitter Kolijn heeft het hoofdbestuur een principiële discussie gevoerd over de vraag of procederen tegen het hoogste rechtscollege van ons land past bij de SGP-visie op het gezag. Vanwege de tegenstrijdigheid in uitspraken tussen de beide rechtscolleges is dat volgens de partijvoorzitter „niet alleen verantwoord, maar ook verplicht gezien de reikwijdte van de uitspraak.†De uitspraak van de Hoge Raad kan volgens Kolijn ook consequenties hebben voor alle christelijke organisaties.

Net na de uitspraak van de Hoge Raad was de gedachte dat de SGP alleen naar het Europees Hof zou kunnen stappen als er een daadwerkelijke maatregel van overheidswege zou liggen die de vrijheid van de SGP aantast, maar gebleken is dat ook belanghebbenden de mogelijkheid hebben om uitspraken van de Hoge Raad voor te leggen.

Het oordeel van de Hoge Raad is volgens juristen die de SGP hebben geadviseerd, strijdig met eerdere uitspraken van het Europees Hof. „Het EHRM heeft in het verleden het belang van de godsdienstvrijheid en de vrijheid van politieke partijen binnen een pluriforme samenleving benadrukt. Een inbreuk op de godsdienstvrijheid is slechts gerechtvaardigd wanneer een inbreuk nodig is in een democratische samenlevingâ€, zo schrijft Kolijn in partijblad De Banier dat morgen bij de abonnees wordt bezorgd.

Volgens uitspraken van het Europees Hof moet de Hoge Raad een benadering kiezen waarbij het ene grondrecht niet zwaarder getroffen wordt dan het andere. Volgens de juristen staat de forse inbreuk op de godsdienstvrijheid en de verenigingsvrijheid van de SGP en haar leden niet in verhouding tot het voordeel op het terrein van gelijke behandeling.

Het Clara Wichmannproefprocessenfonds maakte donderdag bekend dat ze een verzoek gaat indienen om als zogenaamde derde-partij aan de zaak bij het Europees Hof te mogen deelnemen. De president van het hof zal daarover beslissen. Het Clara Wichmannproefprocessenfonds was de initiatiefnemer van de rechtszaken in Nederland tegen de SGP. Het fonds wil „er zeker van zijn dat alle relevante argumenten in de procedure bij het Europees Hof naar voren komenâ€, aldus voorzitter Kathelijne Buitenweg in een toelichting.

Advocaat Tom Barkhuysen, die het fonds bijstaat, stelde donderdag dat een gang naar de Europese rechter geen schorsende werking heeft. „Dat betekent dat het kabinet-Rutte door dient te gaan met het nemen van maatregelen om een einde te maken aan vrouwendiscriminatie bij de SGP.â€

Bron: Reformatorisch Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid