Spring naar bijdragen

Duitse zakenman verliest zendingsgeld


Aanbevolen berichten

BORNHEIM – Er is mogelijk sprake van een groot financieel schandaal binnen evangelische kringen in Duitsland. Zakenman Paul Traxel zamelde bij voornamelijk Russisch-Duitse baptisten zo’n 15 miljoen euro in voor de zending, maar door het faillissement van een van zijn firma’s is dat geld waarschijnlijk weg.

Dat meldde de christelijke Duitse nieuwsdienst Idea dinsdag.

De 51-jarige Traxel investeerde het geld in de handel in deviezen. Hij wilde 51 procent van de winst gebruiken voor zending en voor christelijke en sociale projecten. Baptisten investeerden tienduizenden euro’s, in de hoop daarmee iets goeds te doen in het Koninkrijk van God.

Traxel, zelf baptist, is al enkele decennia actief in de zending en de handel. Zo was hij van 1983 tot 1987 zendeling in Malawi. Eind jaren tachtig kreeg hij naar eigen zeggen de roeping zakenman te worden om zo meer geld voor de zending te verdienen. Na de val van het IJzeren Gordijn bouwde hij door de verkoop van consumentengoederen en technologieën in Rusland een miljoenenvermogen op.

Traxel financierde onder meer de bouw van 55 kerken in Rusland. Ook is hij oprichter van het Internationale Centrum voor Wereldzending, dat dit jaar fuseerde met de zendingsorganisatie Logos International tot To all Nations (Naar alle Landen). Het hoofdkantoor is gevestigd in Bornheim bij Bonn, in Duitsland.

Traxel kon dankzij zijn betrokkenheid bij de zending snel het vertrouwen winnen van predikanten en voorgangers. Hij organiseerde speciale informatieavonden om geld te werven. Tijdens deze bijeenkomsten wees Traxel weliswaar op het risico dat mensen al hun geld kunnen verliezen met de vorm van deviezenhandel die hij gebruikte, maar hij prees vooral de grote mogelijkheden voor het zendingswerk.

Traxel zegde toe een rekening te openen waarheen een deel van de winst kon vloeien, zodat de inleggers na twee jaar hun geld zouden terugkrijgen. Dat is echter niet gebeurd.

Christelijke economen en theologen bekritiseren de methode van Traxel. Zij wijzen op de hoge risico’s, maar ook op de hebzucht die de opzet oproept.

Traxel heeft aangegeven door te willen gaan met de handel in deviezen en de gedupeerden terug te betalen.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid