Spring naar bijdragen

Europese start ontmoetinge Taizé 3 oktober


Aanbevolen berichten

[preview]Een nieuwe etappe in de voorbereidingen voor de Europese Ontmoeting van Taizé (eind december in Rotterdam) is aangebroken. Een aantal Taizébroeders is met een groep jonge vrijwilligers naar Rotterdam gekomen om ondersteuning te bieden aan de talloze activiteiten die plaatsvinden in aanloop naar de Europese Ontmoeting.[/preview] Zondag 3 oktober wordt het startsein gegeven met een grote Taizéviering in Rotterdam.

Het is de eerste keer dat de jaarlijkse Europese Ontmoeting plaatsvindt in Nederland. Deze vijfdaagse jongerenontmoetingen worden sinds 1978 georganiseerd door de broeders van Taizé. De gemeenschap van Taizé (Frankrijk) telt een honderdtal broeders, katholiek en van verschillende protestantse afkomst, uit bijna dertig landen. Uit alle werelddelen komen jongeren massaal naar Taizé om deel te nemen aan de wekelijkse ontmoetingen. Een verblijf in Taizé is een mogelijkheid om naar gemeenschap met God te zoeken door het gemeenschappelijk gebed, het zingen, stilte en persoonlijke bezinning. Eén keer per jaar is er een grote jongerenontmoeting in een Europese stad. Na onder andere Parijs, Londen, Rome, Praag, Wenen, Lissabon, Zagreb, Brussel en Poznań is nu Rotterdam aan de beurt.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de Europese Ontmoeting, die tienduizenden jongeren bijeen zal brengen, zullen talrijke activiteiten in de hele regio rond Rotterdam tot gevolg hebben. Om deze activiteiten te ondersteunen, verblijven enkele broeders van Taizé met een internationale groep jonge vrijwilligers en enkele zusters van Sint Andreas tot januari in Rotterdam.

Programma 3 oktober

Op 3 oktober 2010 is er in Rotterdam een ontmoeting die het startsein is voor een nieuwe etappe in de voorbereidingen voor deze Europese Jongerenontmoeting. Jongeren uit heel Nederland die, vanwege te grote afstand van Ahoy, geen pelgrims in hun kerk kunnen verwelkomen, zijn om 12.00 uur welkom in het Junior Middelande College om samen te zien hoe ook zij kunnen helpen bij de voorbereiding van de ontmoeting. Hierna is er gelegenheid om je meegebrachte picknick te eten.

Viering

Iedereen die zich betrokken weet bij de ‘pelgrimage van vertrouwen’ wordt uitgenodigd voor de gebedsviering om 15.00 uur in de Elisabeth- en Laurentiuskathedraal. Daarmee wordt de nieuwe fase in de voorbereidingen gemarkeerd. Aan het eind van deze viering volgt een ontmoeting met alle aanwezigen waarin de broeders van Taizé uitleg geven over de voorbereidingen.

Gastkerken

De middag eindigt met ontmoetingen in kleinere groepen. Hier kunnen de vertegenwoordigers van elke gastkerk (het liefst jongeren) kennismaken met de aan hen toegewezen jonge vrijwilliger uit Taizé, die het plaatselijke voorbereidingsteam zal begeleiden. Daar kunnen zij dan ook afspraken mee maken tot eind december. Zie: http://www.taize.fr/nl_article11046.html.

Dagelijkse vieringen

De broeders van Taizé houden vanaf 3 oktober elke dag een gebedsviering in het centrum van Rotterdam. Daarbij is iedereen welkom. Locatie is de Paradijskerk, vieringen zijn van maandag tot vrijdag om 17.30 uur en zaterdag om 16.00 uur. Zie: http://www.taize.fr/nl_article11039.html.

Meer inspiratie?

Op de website van Taizé zijn enkele toespraken en gedachten te vinden over de ontmoeting: van Bisschop van Luyn van Rotterdam, van ds. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, van de burgemeester van Rotterdam, dhr. Aboutaleb en van diverse jongeren. Ook zijn er videoclips, praktische gegevens en informatie over de achtergronden van de ontmoeting te vinden. Website: www.taize-rdam.nl.

Ter info

De Europese Ontmoeting is in Nederland op uitnodiging van de Rooms-katholieke bisschoppenconferentie van Nederland, de Protestantse Kerk in Nederland en de Raad van Kerken in Nederland.

Voor meer informatie en het volledige programma:

www.taizeinnederland.nl.

Bron: SRKK

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik was erbij 3 okt! Was een goede viering (heel handig in een kathedraal die verbouwd wordt ondertussen). Ik hoorde verhalen dat er 600 mensen waren, maar dat kan ik niet goed inschatten.

Het was een goede viering, met jongeren uit heel NL. Heel gezellig en na afloop kennismaken met de permanent die mijn kerk in Rotterdam zal begeleiden.

Nu nog even zo'n 100 slaapplekken regelen big-smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid