Spring naar bijdragen

Hoe armer, hoe religieuzer


Aanbevolen berichten

Mensen in arme landen zijn in het algemeen religieuzer dan mensen in rijke landen. De meest religieuze landen ter wereld zijn Bangladesh, Niger en Jemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup in 114 landen in 2009.

Gemiddeld gezien geeft 84 procent van de wereldbevolking aan religie belangrijk te vinden. In arme landen is dat aanzienlijk meer: in landen waar het gemiddelde jaarinkomen 2000 dollar is, hecht 95 procent er waarde aan. In landen met een gemiddeld jaarinkomen van meer dan 25.000 dollar is het slechts 47 procent. Een mogelijke reden hiervoor is dat religie helpt bij het omgaan met armoede.

Toch zijn er uitzonderingen aan te wijzen: de Verenigde Staten van Amerika behoren tot de rijkste landen van de wereld. Toch geeft 65 procent van de bevolking aan religie belangrijk te vinden. Ook de rijke landen Italië, Griekenland, Singapore en de Arabische olielanden scoren hoog.

Het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, Japan, Denemarken en Zweden sluiten de rij af als minst religieuze landen. Maar ook de relatief arme landen Rusland, Vietnam en Estland zijn onderaan de lijst te vinden. Deze landen kenden lange tijd een anti-religieus regime, zo verklaart Gallup deze afwijking.

De cijfers zijn gebaseerd op mondelinge interviews onder 1000 volwassenen per land. Het onderzoek geeft een representatief beeld van de werkelijkheid.

Bron: Kerknieuws

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid