Spring naar bijdragen

Moslims verstoren kerkdienst Indonesië


Aanbevolen berichten

CIKETING – Leden van de Indonesische protestants-christelijke Batakkerk in Bekasi zijn zondag tijdens een kerkdienst in de openlucht omsingeld door zo’n 300 woedende moslims.

Dat maakte de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct gisteren bekend.

De 1500 leden tellende gemeente werd beveiligd door zo’n 300 politieagenten. De politie hield de schreeuwende demonstranten in bedwang tijdens de dienst, maar op een gegeven ogenblik lieten ze toe dat Murhali Barda, leider van de moslimorganisatie FPI, dicht bij de groep kwam en de confrontatie zocht met de kerkleiders. Een van de aanvallers sloeg daarbij predikant Luspida Simanjuntak op de wang.

De gemeente, die vijftien jaar geleden werd opgericht, kwam aanvankelijk samen in huizen van leden. Na enkele jaren kocht ze een eigen onderkomen in een wooncomplex in Bekasi om daar kerkdiensten te houden. In 2006 diende ze een vergunning in voor de bouw van een nieuwe kerk, maar tot op heden gaf de overheid geen toestemming.

In december protesteerden islamitische omwonenden tegen de bijeenkomsten. De gemeente zou geen toestemming hebben om diensten te houden in een wooncomplex. Ambtenaren verboden de diensten. De gemeente negeerde het verbod, wat ertoe leidde dat ambtenaren het gebouw in juni sloten. De burgemeester stond de gemeente wel toe om samen te komen in de openlucht of in het stadhuis.

Ds. Simanjuntak besloot toen diensten te houden op het beoogde bouwterrein. De gemeente heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen het lokale bestuur. „We moeten de regering laten weten dat deze aanvallen een ernstige schending van de mensenrechten zijnâ€, aldus een plaatselijke christelijke leider.

De afgelopen jaren hadden veel kerken in Bekasi last van radicale moslims. De moslimorganisaties eisen sluiting van de kerken.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid