Spring naar bijdragen

Grote zorg om christelijk-sociale gezicht CDA


Aanbevolen berichten

[preview]"Je moet een partij hebben die niet alleen over geld praat, maar ook over geestelijke waarden.'' Met die woorden uit prof. Piet Steenkamp zijn bezorgdheid over het CDA, zaterdag in het Nederlands Dagblad.[/preview]

Het gebeurt hoogst zelden dat Steenkamp (85) in de openbaarheid treedt, maar nu doorbreekt de peetvader van het CDA het stilzwijgen. Aanleiding is de verpletterende nederlaag die 'zijn' CDA heeft geleden op 9 juni. Van de 41 zetels leverde de partij, onder aanvoering van Jan Peter Balkenende, er maar liefst twintig in.

Eerder uitte Arie Oostlander, oud-directeur van het CDA-wetenschappelijk instituut en oud-Europarlementariër, soortgelijke kritiek in deze krant. Hij noemde het een ,,enorme lacher voor de christendemocratie dat Balkenende de aftrekbaarheid van de hypotheekrente als breekpunt aangaf''. Daarmee heeft CDA de verkiezingsstrijd zelf ,,geseculariseerd'', stelde Oostlander.

Ook oud-senator voor het CDA en politiek filosoof Henk Woldring hekelt de opstelling van zijn partij tijdens de verkiezingsstrijd. Hij noemt het programma waarmee zijn partij naar de kiezers ging een ,,slecht stuk, doorspekt met liberale ideeën, het is geen authentiek CDA-geluid''. Terwijl kwetsbaren in de samenleving geen garantie wordt geboden, wordt de hypotheekrenteaftrek wél gegarandeerd. ,,Het CDA-gedachtegoed is op zijn kop gezet'', vindt Woldring, die na een lange worsteling besloot dit keer niet op het CDA te stemmen.

Inmiddels is er het 'Slangenburgberaad' opgericht dat zich druk maakt over het christelijk-sociale gehalte van het CDA. Hein Pieper, niet herkozen als Kamerlid, maakt deel uit van dat beraad. Hij vindt dat het liberale denken binnen het CDA te overheersend is geworden.

Bron: ND

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid