Spring naar bijdragen

Weinig regels voor subsidie religieuze clubs


Aanbevolen berichten

De meeste gemeenten hebben geen regels voor het geven van subsidies aan levensbeschouwelijke organisaties. Slechts een kwart heeft specifiek beleid op dit gebied; 13 procent heeft interne gedragsregels.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van Forum, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken en het Verwey Jonker Insituut. Ambtenaren van 59 gemeenten vulden hiervoor een enquête in.

Als gemeenten regels hebben, staat daar bijvoorbeeld in dat er alleen subsidie mag worden gegeven voor maatschappelijke activiteiten en niet voor het verspreiden van de eigen denkbeelden. Het is volgens de wet namelijk niet de bedoeling dat overheden geld geven voor dat laatste.

Iets minder dan de helft (47 procent) van de gemeenten gaf tussen maart 2006 en december 2009 subsidie aan levensbeschouwelijke organisaties. Bij 53 procent was dat niet het geval.

Het komt het vaakst voor dat gemeenten christelijke organisaties subsidiëren. 37 procent van de lokale overheden gaf geld aan protestantse organisaties, 26 procent aan rooms-katholieke. Humanistische clubs kregen subsidie van 15 procent van de gemeenten, islamitische van 14 procent.

Gemeenten geven subsidie voor een breed scala aan activiteiten. Zo trok een kwart de portemonnee voor organisaties die de integratie en participatie wilden bevorderen. Instelingen die culturele evenementen faciliteerden, kregen geld van 20 procent van de lokale overheden. 4 procent gaf geld aan verenigingen die ontspoorde of geradicaliseerde jongeren probeerden te bereiken.

De afgelopen jaren ontstond er regelmatig discussie over gemeenten die geld gaven aan levensbeschouwelijke organisaties. In Nijmegen ontstond vorige week ophef over een subsidie aan de islamitische stichting Ar Rayaan, die onder meer polygamie propageerde. De Amsterdamse gemeenteraad stond vorig jaar op zijn achterste poten toen het stadsbestuur geld gaf aan moskeeën voor een project dat onder meer radicalisering onder moslimjongeren moest tegengaan.

Bron: Link.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid