Spring naar bijdragen

Religieuze leiders stemmen tegelijkertijd


Aanbevolen berichten

Leiders van landelijke religieuze organisaties hebben woensdagmorgen om 09.00 uur in Utrecht gezamenlijk hun stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft de Raad van Kerken in Nederland woensdag laten weten.

Twee rabbijnen, een priester van de Anglicaanse Kerk, de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, twee imams, een afgevaardigde van de Raad van Kerken, een pandit (afgevaardigde van de Hindoe Raad Nederland) en een afgevaardigde van de Boeddhistische Unie Nederland brachten één voor één hun stem uit in het stadhuis in Utrecht.

De leiders van de religieuze organisaties in Nederland willen met hun gezamenlijke actie laten zien dat de godsdiensten bijdragen aan de Nederlandse democratie en solidariteit tonen. "En ook om richting het buitenland de gezamenlijkheid van de religies een gezicht te geven'', aldus Klaas van der Kamp van de Raad van Kerken.

Het initiatief van de gezamenlijke stemactie komt van het Caïro-overleg, een orgaan waarin christenen, moslims en joden in Nederland sinds het uitkomen van de film Fitna samenwerken. Geert Wilders bracht zijn anti-Koranfilm Fitna in 2008 uit.

De religieuze vertegenwoordigers stemden in het stadhuis, omdat het vlak bij het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht is gelegen. Daar werd op 23 januari 1579 de Unie van Utrecht gesloten. In dat 'eeuwig verbond van eenheid' staat dat alle burgers vrij zijn hun geloof te belijden en dat de scheiding van kerk en staat het mogelijk maakt om als gelovigen van verschillende godsdiensten vreedzaam samen te leven.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid