Spring naar bijdragen

Festiviteiten Pinksteren 2010


Aanbevolen berichten

Bij Pinksteren denken veel mensen aan een extra vrije dag of een bezoek aan een attractiepark. Met Pinksteren, vooral bij mooi weer, trekt Nederland massaal naar het strand, attractiepark, bos of camping. Maar Pinksteren is vooral een religieus feest. Christenen vieren tien dagen na Hemelvaart waarbij Jezus terugkeerde naar de hemel, het neerdalen van de Heilige Geest op aarde. In veel kerkgenootschappen in Nederland wordt Pinksteren groots gevierd. Een kleine greep uit het aanbod aan festiviteiten.

In de Nieuwe Kerk in Groningen begint pinksterzondag het Festival van de Geest. Om 10.00 uur wordt er in de kerk een pinksterdienst gehouden waarbij een doventolk aanwezig is en om 19.00 uur is er een 'alternatieve' pinksterviering van Project 67 met muziek en vraaggesprekken. Psycholoog en schrijver Douwe Draaisma opent het festival 's middags. Daarin staan onder meer poëzie, stiltemomenten, tentoonstellingen en muziek op het programma. Het festival in de Nieuwe Kerk duurt tot en met 30 mei.

Ook in de Domkerk in Utrecht wordt pinksterzondag feest gevierd met onder meer een kerkviering. Het Citypastoraat van de kerk viert zondag tegelijkertijd zijn 40-jarig jubileum. Wie dit jaar óók veertig jaar wordt, kan rekenen op een rondleiding in de Domkerk en een stuk taart. Op tweede pinksterdag kunnen jongeren tussen de twaalf en zestien jaar dansen, fotograferen of meedoen aan een theaterworkshop in de Domkerk.

In Biddinghuizen kunnen christenen terecht voor het jaarlijkse pinksterfeest Opwekking. De organisatie verwacht ruim 60.000 volwassenen en kinderen die het komend weekend van plan zijn Pinksteren te vieren.

Op het programma staan onder meer ochtendbidstonden, toespraken van predikanten en samenzang. Voor jongeren en kinderen zijn er speciale programma's. De pinksterconferentie duurt tot en met maandagmiddag.

Ook in het bisdom Rotterdam is het feest. Daar komen zaterdagmiddag 1400 jongeren naartoe om te vieren dat ze afgelopen jaar in hun eigen parochie het vormsel ontvingen. De ontvangst van het sacrament wordt gevierd in de H.H. Elisabeth- en Laurentiuskathedraal met een vuuract, muziek en theater. De jongeren zelf kunnen de toren van de kathedraal beklimmen.

De protestantse gemeente in Moordrecht viert Pinksteren zondag in de buitenlucht in de tuin van het voormalige gemeentehuis. "Het hele dorp moet het horen, het hele dorp mag het weten, het hele dorp mag het meevieren: de verjaardag van de kerk. Daarom willen we alle mogelijke drempels weghalen en vieren we de pinksterdienst in het Gemeentehuispark." De openluchtdienst begint om 10.00 uur.

In Friesland spande het er even om of het oudste pinksterfeest van de provincie wel kon doorgaan bij een gebrek aan vrijwilligers. Maar het driedaagse pinksterfeest in Veenklooster gaat zaterdag toch traditiegetrouw van start. In het Friese dorp kunnen bezoekers vanaf zaterdag drie dagen lang terecht voor muziek van koren en brassbands, een kerkdienst, kunst, een wandeltocht en activiteiten voor jongeren. Het pinksterfeest wordt maandagmiddag afgesloten met een concert in een feesttent.

bron: kerknieuws

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid